Bu günlerde test sürüşü köşemin konuğu Volkswagen Golf ACT, tamamen yenilenen tasarımı, sürüş destek sistemleri ve konforun yanısıra düşük yakıt tüketimiyle de önceki nesillerinden ayrılan konuğum bugüne kadar geliştirilen en iyi Golf olma özelliğini taşıyor, malzeme, işçilik kalitesi, konfor ve teknolojisiyle sınıfının üzerinde konumlanıyor.
Otomobil hakkında takdir edilen verimlilik, yakıt ekonomisi, şehir yaşamına mükemmel uyum ve kanıtlanmışiç mekan tecrübesi, stil sahibi ve teknolojik yüzünün öncüsü, değişimin simgesi oluyor. Segmentinde rekabeti şekillendirecek yeni standartlar sunarken aynı zamanda otomobil kullanmayı büyük bir zevk haline getiriyor. Dışarıda cesur ve sportif bir görünüş yakalarken aynı zamanda tasarımda mükemmelliyetçi değerlere ulaşıyor. Genişletilmiş, yükselen çizgiler, otomobile güçlendirilmiş dinamik bir karakter kazandırarak otomobili görsel olarak daha uzun gösteriyor.
Golf ACT kendine özgü tasarımı, gelişmiş teknolojisi ve dinamik kullanımı ile sürüş keyfini mükemmel şekilde birleştirmektedir. ACT teknolojisi aracı tamamen farklı bir sınıf gibi hissettiriyor. Zaman zaman 2 silindire düşüyor gaza biraz fazla basınca araç 4 silindire çıkıyor, eğer siz isterseniz aracın sürüş kullanımında kullanmayı daha değişken ve duygusal yapan bu zekice yazılım çözümü ile direksiyon ve gaz pedalının tepkimesini kişiselleştirebilirsiniz ve bu arada dikkatinizin dağılmaması için yapmanız gereken tek şey direksiyonun üst tarafındaki açıklıkta bilgi ekranında bulunmaktadır.
VW Golf ACT, araca uzaktan baktığımızda önceki model ile arasında pek bir değişiklik yok gibi duruyor, araca yaklaştığımıza ise markanın takipçisi olduğumuz için değişiklikler hissediliyor, ilk olarak boyutlarına baktığımızda 4255 mm uzunluğa, 1799 mm genişliğe, 1452 mm yüksekliğe ve 2637 mm dingil mesafesine sahip bir önceki modelden biraz daha heybetli duruşu boyutlarından değişmesinden olduğu fark ediliyor. Golf, daha güvenli, daha konforlu ve boyutları itibariyle bir önceki nesle göre daha geniş olmasına karşın, 100 kg’a kadar daha hafif, araçta bulunan yeni nesil LED gündüz farları ön tasarımda en dikkat çekici detaylar arasında.
Önden arkaya doğru alçalmadan ilerleyen tavan yapısı, ilk nesilden beri devam eden bumerang tasarımlı geniş C sütununu ile birleşerek kendisine özgü bir hava katmayı başarmış, arka kısma baktığımızda LED destekli stop lambaları, bagaj kapağının orta kısmında markanın amblemi aynı zamanda amblemin alt kısmına bastığımızda bagaj kapağı açma butonu görevini yerine getiriyor.
Golf ACT nin iç tasarımı, otomobile girer girmez temiz ön cephe tasarımına sahip çok özel bir Golf’ün direksiyonuna geçtiğinizi anlıyorsunuz, iç mekan tasarımına gerçekten önem verildiğini görebilirsiniz. Gözlerinizi veya ellerinizi ayırmak istemeyeceğiniz son derece iyi bir işçilikle hazırlanmış üstün malzemeler kullanılan yaşam alanı hem geniş, hem konforlu.
Golf ACT ye özgü standart koltukların yüksekliği ve bel desteği ayarlanarak sizin için en uygun sürüş konumunu bulabilirsiniz. Bunlara ek olarak spor koltuklar daha güçlü yan desteklere sahip olan kaliteli vücudu saran spor koltuklar, yüksek kalitedeki malzeme tercihleri ile donatılmış bütün zaman dilimlerinde kendinden söz ettiren markanın konforunu sunuyor, kabin tasarımı sürücü odaklı kendini aratan kumanda birimi yok her şey elinizin altında. Sadece ön konsolunda değil elinizin değdiği her yerde kaliteli malzemeler kullanılmış, yumuşak malzemeler kalite hissini yaşatmasının yanı sıra bozuk yollarda araç sizi sessizliği ile şaşırtmaya devam ediyor.
Spor hissi uyandıran alt kısmı düzleştirilmiş direksiyon simidi ele iyi oturuyor, üzerinde bulunan kumanda butonlarının kullanımı rahat, sol alt kısımda ses sistemini açma ve kapama, hemen üstünde ise yol cruse control butonları, sağ tarafta ise sırası ile telefon, telefon için sesli ikaz, ses siteminde kanal ve şarkı geçme, orta kısımda ise yol bilgileri ve direksiyonun arkasından gösterge tablosunu görmek çok kolay ve gösterge panelinde sürüşle alakalı kullanım bilgilerinizi düzenleyebiliyorsunuz.
Otomobili sürerken DSR sistemi sayesinde şehiriçi veya şehirdışı yollarda ise direksiyon hissi daha çok anlaşıyor duruma göre direksiyon daha sertleşiyor yada yumuşuyor bu sayede otomobil yolu çok daha iyi kavrıyor.
DSR: aracın hızı ve yol durumlarına göre direksiyon hidrolik gücünü ayarlayan sistemin adıdır.
Volkswagen uzun zamandır TSI motorlarıyla bir çok başarı kazanıyor. TSI teknolojisi aynı motorda hem turbo hem kompressor ile aşırı besleme kullanılmasına dayanıyor. Böylelikle her devirde güç alınabilirken aynı zamanda düşük yakıt tüketimiyle ekonomi de sağlanıyor. 1.4 TSI motor GOLF ACT için oldukça iyi bir seçenek diğer motor versiyonlarına göre çok daha seri ve daha az yakıt tüketiyor bunda pay 7 ileri DSG şanzumanın etkisi hayli hissediliyor. Alt konsul vites kısmının sürücü tarafında bulunan sürüş karakterinizi seçebileceğiniz bir buton var, üzerinde Mode yazan bu butona bastıktan sonra dokunmatik ekranda beliren seçeneklerden “Comfort, Normal, Sport, Eco ve Individual”seçimi yapılarak otomobilin sürüş karakterini sizin sürüş tarzınıza uygun hale getirebiliyorsunuz.
Testimiz boyunca farklı modlarda kullandığımız test aracımız hiçbir şekilde bizi zor durumda bırakmadı. Şehir içinde ve şehirlerarası yollarda sürüş esnasında istediğimiz konforu, DSG şanzumanı manuel sürüş modunu uyguladığımız kullanımlarda çevik bir sporcuyu karşımda hissettim.
Golf ACT’de düşük yakıt tüketimiyle kendini ispatlamış olan 1.4 litrelik TSI benzinli motor, DSG adı verilen 7 kademeli şanzımanla kumanda ediliyor. Manuel veya otomatik modları ile kullanılabilen vites kutusuna, direksiyon arkasında yer alan kulakçıklardan da kumanda edilebiliyor, klasik otomatik şanzımanlardan farklı olarak yakıt tüketimini arttırmaması ve sizin sürüş tarzınıza göre vitesleri ayarlaması ile düşük yatık tüketim değerlerine sahip. Kaputun altında yer alan 1.4 lt dört silindirli benzinli motor 4500-6000 dv/dk 140 PS güce, 1500-3500 dv/dk aralığında 250 Nm tork değerine ulaşmasını sağlıyor. 1290 kg ağırlığına rağmen hareketsiz halden 100km/s hıza 8,4 sn’de ulaşan Golf ACT, kilometre başına sadece 110 gram CO2 emisyonu değeriyle de etkileyici. Son hızıysa saatte 212 km. Kullanım süresince ölçümlediğimiz yakıt tüketimi 100 km’de Şehir içi yakıt tüketimi 6,8 litre, şehir dışı yakıt tüketimi 4.6 litre değerlere ulaştık, şehrin coğrafi konumu ve sizin kullanış tarzınız yakıt tüketim değerlerine çok fazla etki etmemekle beraber bizim test sürüşümüzde ölçümlediğimiz değerlere sizde ECO modunda rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Bu tüketim değerleri yenilenen Golf ACT’yi tercih etmeniz için en önemli etkenlerden birisi olacaktır.
Aktif silindir yönetimi “ACT” teknolojisi, 1,4 TSI 140 PS versiyonunda ACT adı verilen aktif silindir yönetimi sistemi mevcut, 140 PS’lik motorun 100 km’de sağladığı 4,8 litrelik yakıt tüketimi değeriyle, bir önceki nesilden yüzde 16 oranında daha tasarruflu.
Highline modelinde olan test aracımızda bulunan direksiyondan kumanda edilebilen tiptronik vites özelliği, çok fonksiyonlu deri direksiyon simidi ve vites topuzu, ‘Piano Black’ iç dekor, alcantara/’global’ kumaş koltuk döşemesi, ‘Composition Media 5,8’ renkli dokunmatik ekran, %65 karartılmış arka ve arka yan camlar, 17 ‘Dijon’ alüminyum alaşımlı jantlar, Bi-Xenon ‘Basic’ ön farlar, radyatör ve ön tampon altında ilave dekoratif krom çıta, eve geliş-evden çıkış fonksiyonu (Coming-Leaving Home), hız sabitleyici (Cruise Control), klimatronik (Çift bölgeli tam otomatik klima), otomatik yanan kısa farlar, park mesafe sensörleri (ön/arka) standart özellikler sayesinde sürücüsüne keyifli sürüşler vaad ediyor.
Otomobilin sürüş karakteri üzerine biraz yorum katmak gerekirse, araç bol virajlı yollarda önden kayma eğiminde olduğu hissi düşünülüyor ama bu düşünce tamamen sürücünün sürüş stili ile alakalı, aracın sahip olduğu ve hemen kullanıma sunduğu 250 Nm’lik tork’un ne kadarını kullanacağını siz belirliyeceksiniz, sonuçta yarış otomobili değil ve yarışmak için üretilmemiş o nedenle yolun karakterine göre hızınızı ayarladığınız zaman kesinlikle kullanıcısı ile bütünleşen bir model olduğunu ifade edebilirim.
Golf ACT de bulunan Start/Stop sistemi ana prensip olarak aracın bekleme yaptıgı durumlarda motorunda stop edilmesi mantıgı ile çalışıyor. Sürücü bekleme durumunda (Örneğin trafik ışıklarına geldiğinde) araç stop ediyor harekete geçmek için tekrar fren pedalından ayağını çektiğiniz an hafif motor sarsıntısı ile aracın motoru devreye girip arac tekrar çalısacak ve vitese takılarak harekete geçilecek. Bu beklemeler esnasında aracın far ısıtma klima müzik sistemi vs gibi ihtiyacları için ise eksta bir güç ünitesi kullanılıyor. Emniyet ve yolcuların rahatını sağlamak amacıyla sıcaklık regülâtörü ve fren amplifikatörü vakum kontrolü otomatik durma modunda da aktif olarak kalır.
Test aracımızın sahip olduğu 7 ileri çift kavramalı otomatik şanzıman DSG sistemi sayesinde vitesleri normal kullanımda o kadar hızlı ve temiz değiştirdiğini ancak devir saatinin ibresinin hareketinden anlaşılıyor. Yakıt tüketimi biraz daha düşük 4.5 litre civarında bence şuan sınıfında kesinlikle rakipsiz. Spor kullanımda ise vites aralıkları daha kısalıyor ve aracın sahip olduğu 140 hp ve 250 Nm tork ile keyifli sürüş meydana çıkıyor. Bu sayede araç, motor gücünü daha verimli kullanabilirken, daha yüksek performansı daha düşük yakıt tüketimi ve düşük karbondioksit salınımı gerçekleştirerek hem sürücü hem de yolcularına güvenli bir yolculuk imkanı sağlamaktadır.
Genel olarak Volkswagen Golf ACT 1.4 TSI 140 Hp DSG Highline çok başarılı bir otomobil olduğunu fark ettiriyor. Ayrıca Golf kalitesini her köşesinde belli ediyor. Hiç bir işçilik ve malzeme kusuru yok, sürüş izlenimlerim neticesinde diyebilirim ki Golf ACT gerek yakıt tüketimi, gerek sağlamlığı, gerek rahatlığı ile bir aile için bu fiyatlardaki en iyi bir seçenek olduğunu söyleyebilirim
Volkswagen GOLF ACT 1.4 TSI 140 Hp DSG Highline
Motor tipi 4 silindir 16 V TSI benzinli motor
Motor hacmi, lt/ cm³ 1,4 / 1395
Maksimum güç, kw (PS) dv/dk 103 (140) / 4500-6000
Maksimum tork, Nm dv/dk 250 / 1500 – 3500
Vites kutusu: 7 ileri Tiptr. DSG
Yakıt tüketimi, lt/100 km Şehir içi 5.8 / Şehir dışı 4.1 / Genel 4.7 Litre.
Maks. hız, km/s: 212. 0-100 km/s sn 8.4
CO2 emisyonu, g/km 110.
Fotoğraflar; Onur Ozan Sarıkaya Photography