Toyota markasının B segmentinde yer alan, özellikle şehir içinde yaşayan kullanıcıların daha çok ilgisini çeken Yaris modelinin Hybrid donanımlı olan aracını bu günlerde haber kanalımıza konuk ettik. Bu yazımızda Yaris Hybrid ile kulanım esnasında gözlemlediklerimizi siz takipçilerimizle paylaşacağız.
Yeni jenerasyon Toyota Yaris hem dış tasarım hem de iç dizaynında değişikliklere giderek daha modern ve yenilikçi bir görünüme kavuşan aynı zamanda da sportif yapısı ile özellike genç ve orta yaş grubunu hedefleyen yapısıyla çok haraketli olan B segmentinde özellikle bayan kullanıcılara hitap eden dizaynı ile dikkatleri üzerine topluyor. Kompakt ve çevik boyutlarının yanısıra sessiz ve çevreci motoruyla Yaris Hybrid, kullanıcılarına benzersiz bir sürüş keyfi sunarak, trafikte stresi yenmenin en ideal çözümü olarak öne çıkıyor. Sürüş esnasında yakıt tüketimi ve motor verimliliğini takip edilmesini sağlayan, “hibrit enerji göstergesi” ile de daha çevreci bir kullanım sağlanıyor. Rahat ve güven veren bir sürüş dinamiği sağlayan yeni Yaris Hybrid’de, ayrıca hibrit motor sayesinde şehir içi yakıt tüketimi değerleri, şehir dışı yakıt tüketimi değerlerinden daha düşük gerçekleşiyor. Bu özelliği ile Yaris Hybrid, tam bir şehir otomobili olma özelliğini koruyor.
Yeni Yaris; dış tasarımında yeni tasarım ön ızgara, yenilenen ön alt ızgara, daha da güçlü bir görünüm veren yeni arka tampon ve LED far sistemleri ile daha atak ve cesur bir duruşa sahip. “Keen Look” keskin bakış farlar ile bütünleşen krom çerçeveli “X” şeklindeki çapraz ön ızgara, yeni Yaris’e çok daha güçlü bir görünüş katıyor. Boyutlarındaki artışa rağmen, yüksek manevra kabiliyetini kaybetmeyen Yaris 3.950 mm’lik uzunluk ve 4,7 m’lik dönüş yarıçapı ile şehir yaşamı için mükemmel manevra kabiliyeti sunuyor.
Yeni Yaris, kabin içinde kullanılan kaliteli yumuşak malzemeleri, modern, sofistike görünüm sağlayan krom materyalleri ve sürücü odaklı işlevsel kokpiti ile de farkını ortaya koyuyor. Bunun yanısıra geniş iç mekanı ve eğlenceli multimedya çözümleri ile gençlerin gönlünü fethederek, dinamizmi yaşatan bir şehir otomobili olarak öne çıkıyor. Ayrıca yeni Yaris; 7 inç dokunmatik ekranı ile geri görüş kamerası, bluetooth, USB ve multimedya bağlantısı sağlayan “Toyota Touch 2“ teknolojisi, hız sabitleme sistemi, çift bölgeli otomatik klima ve otomatik katlanabilen yan aynalar gibi teknolojik özellikleri de belirli versiyonlarda kullanıcısına sunuyor. Panoramik cam tavan ile daha da ferah iç mekan sağlanıyor.
Küçük sınıf şehir otomobili olan modelimiz teknik açıdan kendini rakiplerinden ayıracak önemli farklılıklara sahip . Elektrikli ve benzinli olmak üzere iki motoru bulunan Yaris hibrit özellikle şehir hayatında yoğun trafikte devamlı dur kalk yaparak artan yakıt tüketimini düşük süratlerde çalışan elektrik motoruyla makul seviyeye getirmeye çalışmış, bu motora ihtiyaç olan enerjiyi enerji geri kazanımlı frenden alan model herhangi bir dışardan şarja ihtiyaç duymadan ilerleyebiliyor, bataryaları tam dolu iken yaklaşık 5.5 kilometre yanlızca elektrikle gidebiliyor bu herkesin tepkiyle yaklaştığı bir sınır olsada aracın ağırlığını çok fazla arttırmamak adına hibrit otomobillerde bunun böyle olması gerekir. Böyle olmasına rağmen modelin 1.33 lt benzinli kardeşinden 150 kilo kadar daha ağır, bu bile otomobil için oldukça büyük bir yük.
Otomobil bu iki motordan aldığı kombine gücü aktarmak için cvt şanzıman kullanıyor, markanın geçmiş yıllarda yaptığı ürkütücü şanzımanları unutmanın zamanı geldi, çünkü iyi çalıştğını düşündüğüm ve Yaris gibi küçük modeller için oldukça mantıklı olan bir şanzıman. İşleyişinden bahsedecek olursak bildiğimiz varyatörlü scooter şanzımanın otomobile uyarlanmış ve geliştirilmiş hali diyebiliriz, tek vitesten oluşan şanzıman sizin gaz pedalına müdahaleniz sonucu oranını ayarlıyor ve gazı açtığınız anda en verimli güç tork verdiği devirde motor çalışıyor ve şanzıman oranını büyütüyor, hızlanma bu şekilde gerçekleşiyor, bu tepki süresi gayet makul ve can sıkmayacak düzeyde.
Teknik detaylardan sonra ilk hissiyata geleyim, keyless go bulunan otomobil rakiplerinden bu konuda bir adım önde gözüküyor çünkü bu sınıfta alışık olmadığımız bir özellik lakin anahtarının site garaj kumandaları gibi tasarımı, sert plastik yapısı gözüme çarpmadı değil ama işleyişinde hiçbir pürüz yaşamadım. İçine oturduğunuzda ise kumandalı direksiyon simidi, torpidoya konumlanmış güzelce bir ekran sizi karşılıyor.
Start butonuna frenle beraber basmanız sonucu çalıştığına delalet olarak göstergede ışık yanıyor ve çalıştığını bu şekilde fark ediyorsunuz, ilerlemek için gaz pedalına bastığınızda elektrik motorunun uğultusu geleceğin sesi sizi iyi hissettiriyor ve yolculuğunuzun ilk saniyelerinde direksiyon manevralarının gayet hafif olması kendini belli ediyor, yol şartlarına ve akü durumuna bağlı olarak elektrik motoru size 20-30 km/s hıza kadar eşlik ediyor ve benzinli motorla kombine çalışmaya başlıyor yola çıkıp gazı açtığınızda benzinli motorun elektrik süpürgesi uğultusu gibi sesi cvt şanzımandan dolayı gazı bırakmadığınız takdirde sürekli aynı devirde devam ediyor.
Vites sıralamasında Drive modunun altında alışık olmadığımız bir B modu var manası ise Brake Gear yani fren vitesi bu moda aldığınız zaman gazdan ayağınızı çektiğiniz ada enerji geri dönüşümü başlıyor ve aküler kendini şarj etmeye başlıyor kompresör yapmak diye tabir ettiğimiz, motor freninin kendisi diyebiliriz özellikle yokuş aşağı giderken faydasını görmek mümkün.
Frenlere gelince enerji geri dönüşümü freni ve normal frenin devreye girmesi konusunda bana sürüşte güven vermedi ama araca sahip olduğunuz zaman bu frenlere alışma süresinden sonra bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum, regenerative braking frene ilk bastığınız anda devreye giriyor ve tok bir fren olmuyor daha fazla bastığınızda normal fren bir anda devreye girip sürüş konforuna zarar veriyor 3-4 gün bu frenlere alışmak için antreman gerek diyebilirim. 1,5 Hybrid motoru düşük Co2 emisyon oranı ile daha da çevreci ve 3,6 lt/100km birleşik yakıt tüketimi ile de daha ekonomik sürüş sağlıyor.
Yaris. Pratikliği, performansı, yakıt tüketimi ile sizi mutlu edecek bir model. Yeni bir otomobil alacak okuyucularımın listelerine Yaris Hybrid modelini de eklemelerini önemle belirtiyorum.
Toyota Yaris Hybrid 1.5 HSD e-CVT Otomatik vites Teknik Özellikler
Silindir Hacmi(cc): 1497
Hibrit sistem ile maksimum güç (HP): 100
Elektrik motoru maximum güç (KW): 45
Maksimum tork CE: 75
Maksimum hız (km/saat) : 165
Hızlanma (sn) 0-100 km/s : 12.0
Yakıt Tüketimi: Şehir içi: 3.3 Şehir dışı:3.6 Karma: 3.6
CO2 emisyonu (g/km): 82
Yazı: Efe Cerit/ Fotoğraflar: Onur Ozan Sarıkaya