Jaguar XE, dünyada performans ile tasarımı birleştiren, farklı olmak isteyenlerin tercihi, heyecan verici performans, hassas kullanım, çevik sürüş, dinamik tasarım, klasik arkadan itişli sürüş. Bugüne kadarki en hafif ve dayanıklı ve markanın merak uyandıran iki modelinden 4 kapılı sedan XE bu günlerde haber kanalımızın konuğu oldu. Haydi inceleyelim.
Dış tasarım
Jaguar kullanmak fark yaratabilir. Bakışlar her zaman XE’nin üzerinde ve bu model gerçek anlamda farklı ve diğerlerinden ayırt edilebilir tasarıma sahip. Akıcı çizgileri, lüks iç tasarımı ve premium Jaguar markası sürücüsünü ayrıcalıklı bir konumda tutuyor. Ağırlıklı olarak alüminyum kullanılan Jaguar XE, Jaguar Land Rover’ın yeni modüler araç mimarisinden geliştirilen ilk model ve orta ölçekli segmentte sürüş dinamikleri konusunda standartları belirliyor. Uzun aks aralığı ve alçak oturma konumu mükemmel orantılara ve özel olarak düzenlenmiş, coupe benzeri bir profile bizi karşılıyor olması araç dururken bile haraket ediyor hissi veriyor. Güçlü bir şekle sahip kaput XE’ye kaslı bir görünüm kazandırırken yükseltilmiş bel çizgisi hareket hissini arttırıyor. Otomobilin arka tasarımı ise ilhamını F-TYPE Coupé modelden alıyor. Marka olmuş J-Blade farlar hemen fark edilen bir diğer Jaguar tasarım öğesi diyebiliriz. Jaguar’ın yeni modüler mimarisi çerçevesinde tasarlanan ilk model olan otomobil aynı zamanda sınıfında alüminyum ağırlıklı monokok gövdeyi kullanan ilk otomobil olma özelliğine sahip.
Jaguar XE’nin ön tasarımını yorumlarsak, XE ileriye atılan görünüme ve gergin hatlara sahip, dikkat çekici şekillendirilmiş alimunyum motor kapağı, ayırt edici led destekli ‘J’ şerit farlardan geriye doğru uzanan ön tampon, tampon yan kısımlarında havanın gövdenin üstünden ve çevresinden yönlendirilmesini sağlayan ve hava direncini asgari seviyeye düşüren rüzgar kanalları ön bölümü tamamlıyor, yan kısımda ise krom çerçeveli, Jaguar kabartmalı, kafesli yan havalandırmalar XE’nin sportif karakterini ön plana çıkarıyor.
Jaguar XE’nin arka bölümde ise keskin hatlar devam ediyor, tasarım özelliklerini F-TYPE’tan alan XE’nin ikonik Led destekli arka lambalar aracın uzaktan fark edilmesini sağlıyor, bagaj kapağı ortasında marka amblemi ve bagaj kapağı açma butonu yanında geri kamera engetre edilmiş, bagaj üzerinde fark edilen kanat aracın sporcu kişiliğini farkettiriyor, alt kısımda ise eksoz çıkışları ve park sensörleri ile güçlü görünüm tamamlanmış, aracın yarış otomobilinden ilham alan gövde altı koruması ve hatta difüzör XE’nin gövde tasarımının aerodinamik performansı Cd 0,26 değerinde etkileyici bir sürtünme katsayısı sunuyor, XE’yi mümkün olduğunca verimli, ekonomik ve kaliteli kılmak üzere tasarlanmış olduğu fark ediliyor.
İç tasarım
Otomobilin iç tasarımı olağanüstü konfor ve ferahlık sunuyor. Geleneksel Jaguar işçiliği ile bir araya gelen şık malzeme ve kaplamalar otomobilin iç tasarımı incelik ve hassasiyetle tasarlanan XE sürücüyü yormayan bir iç tasarıma sahip, ergonomik deri sürücü koltuğu, temiz görüş sunan ön bölümde sürücüyü etkilemeyen yan sütunlar rahat sürüş vaad ediyor, yan aynaların büyük olması biraz etki etmekle beraber rahat sürüş için güven duygusu verirken zarif bir biçimde uzanan kademeli ön panel ferahlık hissi sunuyor. Jaguar XE′de kullanılan elektrikli direksiyon (EPAS) tasarımı çok başarılı geleneksel hidrolik sistemlere göre daha fazla enerji verimliliği sunuyor, üzerinden ses sistemini aynı zamanda yol bilgisayarını kontrol edebiliyorsunuz, spor hissi uyandıran direksiyon simidi ele iyi oturuyor, uzun yolda ise direksiyon hissi daha çok anlaşıyor araç yolu çok daha iyi kavrıyor.
Direksiyonun dönüşlerden sonra kendisini toplaması çok başarılı, avucunuzun arasında kayan direksiyon simidini izlerken otomobil kendi yolunu bulmuş oluyor. F-TYPE stili kadranlar ve motoru çalıştırırken gösterge iğnesi hareketi XE’nin spor sedan özelliklerini vurguluyor, gösterge panelinde tüm versiyonlarda sunulan yüksek çözünürlüklü renkli ekran, şık ve dikkat çekici dekoratif döşemeli ön panel üzerinden araç ile alakalı bütün bilgileri net görebiliyorsunuz, biraz daha açarsak konuyu; zemine göre güvenli sürüş modların seçimini yaptığınız zaman hangi modda olduğunuzu, yol bilgisayarından yakıt ile alakalı bilgiler, güvenlik bilgileri, Jaguar, segmentinde stereo kamera teknolojisini ilk kullanan üreticilerden, bu son teknoloji sensör, XE’nin bağımsız acil durum fren sisteminin “gözleri” şeklinde hareket ederek öndeki nesnelerin hız ve mesafesine ilişkin son derece hassas ölçümler sunar ve çarpışmayı önlemek ya da etkisini hafifletmek amacıyla hem görsel hem de sesli uyarı ile araç kendi kendine fren yapması. Stereo kamera aynı zamanda trafik ışıkları tanıma ve şeritten ayrılma uyarı işlevlerini de gerçekleştirir. XE’de aynı zamanda adaptif cruise control, yakın araç algılama, kör nokta izleme, yarı otomatik paralel ve dik park etme ve ters trafik algılama gibi sistemler yer alıyor.
XE’nin yeni InControl bilgi eğlence sistemi; otomobil, sürücü ve dış dünya arasında bağlantı sağlamak üzere en yeni teknolojiyi sunuyor. Merkezinde yer alan sekiz inçlik dokunmatik ekran net ve sezgisel grafik arayüzü ve hızlı tepkili. Sade metin kullanan ses kontrolü, menü içerisinde gezinmeye gerek kalmadan sistemin tüm katmanlarına erişim verir ve böylece sürücünün gözünü yoldan ayırmasına gerek kalmaz. InControl sisteminin SD kart tabanlı navigasyonu harita verilerinin kolaylıkla güncellenmesini sağlar. Sistem aynı zamanda Bluetooth, ses akışı ve USB bağlantısını destekler. Yalnızca arkasına yaslanıp müziğin keyfini çıkarmak isteyen sürücüler için yeni XE, segmentinde ilk kez Meridian ses teknolojisini sunuyor. Jaguar ile İngiliz ses uzmanı Meridian arasındaki uzun vadeli işbirliğinin en son ürünü olan bu üstün sistem benzersiz algoritmalar mümkün olan en iyi ses üretimini güvence altına alır ve deneyimi, iç tasarımın akustik özelliklerine göre uyarlar.
İç tasarımda görsel anlamda merak uyandıran başka bir detay ise ön konsolun orta panelde bulunan Jaguar’ın benzersiz döner vites seçicisi, marka Land Rover ile birleşince döner silindir diye tabir edilen vites seçicisi bu model de de bizi karşılıyor, start butonu ile haraket eden sistem, gösterge kadranları haraketi ile sürüşe hazır hale geliyor, stop ettiğiniz de ise panelin zeminine girip düz bir alan bırakıyor. Ergonomik koltuklarında gayet konforlu yolculuklar yapılan Jaguar XE, vücudu çok iyi saran ön koltuklar rahat ergonomik açıdan çok başarılı, arka koltuklar hayli rahat bir diz mesafesine sahip. Arka koltuklarında ise üç kişi rahatlıkla yolculuk yapabilir ve diz mesafesi açısından çok uzun boylu kişiler bile çok rahatça haraket edebilmektedir. Bu açıdan çok iyi düşünülmüş, ince ve özel olarak düzenlenmiş bir stil ve iç tasarımın genişliğini bir arada sunuyor.
Performans Jaguar XE R-SPORT
Jaguar XE test aracımız 2.0 litre çift turbo beslemeli dizel motor 4000 d/d’de 180 HP güç ve 1750 d/d’de 430 Nm tork üretiyor. Zf 8 ileri otomatik drive select şanzımana sahip, manuel kullanım olanağını sağlamak amacı ile direksiyonun arkasına formula1 teknolojisinde iki kulakçık vasıtası ile vitesleri kolayca yükseltebilme düşürebilme imkanı sunuyor, XE R-Sport’un hızlı ve muhteşem bir biçimde geliştirilmiş 8 ileri otomatik şanzımanı, anlık tepki ve olağanüstü sürücü geri bildirimi için motoru en etkili devir aralığında daha uzun süre tutuyor.
Jaguar XE test aracımızdaki diğer bir önemli özellik olan, sürüş modları, nedir bu sistem ve nasıl çalışır, orta konsülde bulunan silindir şeklindeki (joystick) vites sisteminin alt kısmında yer alan butonun sağına ve soluna basarak değişken sürüş modları seçeneklerini seçerek size en iyi sürüş hissinin verilmesini sağlayacak ayarları bilgisayar yardımı ile yeniden kullanıcısına sunuyor olması sürüş kalitenizi arttıran ve keyif veren bir özellik olarak karşımıza çıkıyor. Eğer sürüş modunu normal konumda tutarsanız bu durumda sistem seçimini yolun durumuna göre kendisi yapıyor. modelinde ayrıca kademeli eğim kontrolü eğim iniş kontrolü yokuş kalkış destek sistemi, şeritten çıkma uyarısı gibi sürüş keyfini üst seviyelerde yaşatan teknolojiler bulunuyor.
8 kademeli şanzımanla gücünü ön tekerlere ileten XE, 7.8 saniyede 100 km/s hıza ulaşıp, maksimum 228 km/s hıza çıkabiliyor. İdeal yol tutuşa sahip süspansiyon sistemi çok başarılı, 4 silindirli ve dizel olmasına rağmen gayet sessiz çalışan motor bu özelliği ile şaşırtıyor, her devri torklu ve atak olan motorun ivmelenme isteği çok güzel. 8 kademeli şanzıman ile uyumu ise gayet başarılı, vites geçişleri sarsıntısız ve performans istediğiniz zamanda gayet devirli. Yalnız motorun 4 silindirli olduğu için otoban sürüşlerinde özellikle düşük yakıt seviyesini yakalamak çok rahat. 430 Nm’lik yüksek tork ve bu torkun alt devirlerden itibaren kullanıma sunuluyor olması otomobilde yüksek bir çekiş gücünün ortaya çıkmasını sağlıyor. Bunun yanısıra, verim arttırıcı önlemlerin sistematik olarak uygulanmasıyla (ECO) Jaguar XE’nin yakıt tüketimi karma olarak 4.2 litre, şehir içi 5.0 litre, şehir dışı 3,7 yakıt tüketim değerlerine sahip. Yeni nesil turbo dizel motor, gaz pedalının hareketlerine hızlıca tepki verirken tüm devirlerde yüksek hassasiyet sergiliyor. Çabuk hızlanma, hassas ve yumuşak vites değişimi ile sürüş kalitesini daha da yukarıya taşımakla ısrarcı yeni 8 ileri vitesli otomatik şanzıman aynı zamanda daha az yakıt tüketimi ve 106 CO2 (g/km) emisyon değerleri de sunuyor.
Sonuç olarak dizel otomatik premium bir araç almak istiyorsanız, listenin ilk sıralarında Jaguar XE olmalı, veya olmamalı, bunun kararını siz belirleyeceksiniz, bakışlar her zaman XE’nin üzerindedir ve bu model gerçek anlamda farklı ve diğerlerinden ayırt edilebilir tasarıma sahip. Akıcı çizgileri, lüks iç tasarımı ve premium Jaguar markası sürücüsünü ayrıcalıklı bir konuma taşır karşılaştırma yaparsanız ki çok zor olacak, çünkü en verimli ve en sade spor sedan otomobil, düşük yakıt tüketimi ve emisyon rakamları, uzun servis aralıkları ve rekabetçi ikinci el değeri.
Jaguar XE R-SPORT Teknik Özellikler
2,0L 4 Silindirli 180BG dizel RWD Otomatik
Motor: Silindir hacmi (cm3) 1999
Güç (devir/dak) 4000/180 Hp (bg)
Tork (Nm) 430 (devir/dak) 1750-2500
Azami hız km/sa 228
0-100 km/sa 7.8
Yakıt tüketimi
Şehir dışı (lt/100 km) 3.7
Şehir içi (lt/100 km) 5.0
Ortalama (lt/100 km) 4.2
CO2 emisyonu (gr/km) 109
Fotoğraflar: Onur Ozan Sarıkaya