Mazda’nın ödünsüz araçlar üretmeye yönelik alışılmışa meydan okuyan yaklaşımını yansıtan en iyi modellerden biri olan Mazda CX-5 modelini bu günlerde haber sitemize konuk ediyorum. Bu yazımda siz değerli okuyucularıma Mazda CX-5 ile kullanım süresince edindiğim izlenimlerimi paylaşacağım.
Mazda rekabet oranı yoğun kompakt crossover SUV sınıfına, sadece bu sınıfın bir üyesiymiş gibi görünmekten çok daha fazlasını yapabilecek bir araçla karşımızda. Mazda’nın adına yakışacak bir duygusallık ve sürüş tutkusu uyandırmaya ihtiyaç duymuştur. Bu nedenle, Yepyeni CX-5 markanın yeni “KODO – Canlı Hareket” tasarım temasının kullanılarak üretilen ilk model. Hareket kavramı çerçevesinde, doğadaki güzellik ve güçten ilham alınarak tasarlanan CX-5 tasarım ve performans arasında mükemmel bir denge sağlamaktadır.
Mazda’nın tamamıyla yeni görüntüsünün temeli oluşturan şey, dikkat çekici ön kısmı, imza niteliği taşıyan ve yeniden tasarlanan beş noktalı ızgarayı ön plana çıkaran kanat ile birlikte markanın yenilikçi “KODO – Canlı Hareket” tasarım temasıdır. İç kısımda ferah, geniş ve sofistike kabin, bu otomobilin günümüz dünyasındaki yaşam için üretildiğini doğrulamaktadır. Sürdürülebilir Zoom-Zoom felsefesinin en son sürümü olan bu araç, sürücünün tüm isteklerini yerine getirmekte ve tam olarak beklenildiği gibi tepki vermektedir.
Mazda CX-5’e dışarıdan baktığımızda, keskin bakan geniş yatay konumlandırılmış bi-xenon gündüz destekli far grubunu ve geniş ızgara tasarımı sportif ve modern bir görünüm sunuyor, markanın fark edildiğinde güven duygusu veren amblemi dikkat çekiyor. Kaput üzerindeki keskin hatlar dışında otomobilin genelinde keskin hatlar mevcut. Önden arkaya doğru paralel bir şekilde uzanan sportif çizgiler, daha geniş açılı tavan yapısı içerideki ferah kabinin habercisi oluyor. Arka bölüme geldiğimizde ise otomobil markalarının bazılarında görmeye yavaş yavaş alıştığımız büyük marka logosuna CX-5’te de rastlıyoruz. İki yana yatay konumlandırılmış stop grubu arka bölüme farklı hava katarken, bagaj kapağının açma kapama tutamağının içine geri görüş kamerası entegre edilmiş, emsal sınıfındaki otomobillerin aksine fark edilmiyor olması ayrı bir detay unsuru olarak karşımıza çıkıyor. Keskin kenarlı arka tasarımı ve keskin bir yakınlık mesafesine sahip arka camlarla tezat oluşturan arka çamurluklar, atletik yapıyı ön plana çıkarırken dayanıklılık ve zarafeti simgelemektedir. Otomobilin alt kısmındaki difüzör ve krom egzoz borusu, bu bölümün sportif özelliğini vurgularken ergonomisi daha da geliştirilen CX-5, güçlü duruşunun detayları olarak öne çıkartıyor, aracın ön ve arka tamponu da hafif araziye girmeye imkan verecek yükseklikte.
Açık renk döşemeleri ve cam tavanıyla çok ferah görünen iç mekana geçildiğinde, dış tasarımdaki çizgilerin burada da devam ettirildiğini görüyoruz. Kabinde kullanılan yeni malzeme ve tarz, ne görüntü ne de işlevden ödün verilmeksizin otomobili bir adım ileri taşıyor. İç görüntü yüksek kaliteyi yansıtmakta: en sık temas edilen iç unsurlarda (direksiyon ve kapı kolları gibi) saten krom cila kullanılmış. Yumuşak ve içten içten dokunmak istenilen malzemelerle şekillendirilmiş ön konsolda kalite hissi çok rahatlıkla anlaşılıyor, işçilik konusunda CX-5 başarılı. Koyu sarı ve beyaz zemin üzeri aydınlatmalı gösterge grubu, müzik sistemi ve klima ekranının okunabilirliği çok iyi. Gayet rahat okunan gösterge paneline ve kolay ulaşılabilir kontrol butonlarına sahip araçta direksiyon üzerinden ses sistemini ve telefonunuzu kontrol edebiliyorsunuz. Ergonomik bir biçimde orta konsolda, yüksek bir yerde konumlandırılmış 5.8 inçlik dokunmatik ekrandan kumanda edilen CX-5 için özel olarak tasarlanan yüksek kaliteli 9 hoparlörlü BOSE® ses sistemi Bluetooth ve USB üzerinden de müzik çalabilmesiyle yolculuklar keyifli oluyor. Geri vites kamerasının görüntüleri de yine bu ekran üzerinden izleniyor. Küçük eşyalarınız için bolca göz bulunduran CX-5 geniş bir kol dayama çekmecesine ve kapı ceplerine de sahip. Araç içerisindekilerin konforu içinse her şey düşünülmüş. Rahat koltukların yan destekleri lateral ve dikey olarak bedeni her zamankinden çok daha iyi kavramakta, bunu uzun yolculuklarda bile sürücü ve yolcu konforundan ödün vermeden gerçekleştirmektedir. Soğuk günlerde en çok sevilen donanım olan koltuk ısıtmaları ile CX-5’te keyifli sürüşler yaşatıyor
Mazda CX-5 iyi çalışan süspansiyonları sayesinde bozuk zeminlerden kaynaklanan darbeleri yeteri kadar emiyor. Sertliği iyi ayarlanmış süspansiyonlar yol tutuş konusunda da tatmin edici performansı gösteriyorlar. CX-5 yüksek yapısına rağmen segmentine göre gayet iyi yol tutuyor. Test sürüşünü gerçekleştirdiğimiz model de değişken kontrollü arka tork ve son derece hassas patinaj tespit sistemi (50:50’ye varan arka tork dağıtımı) bulunmaktadır.
Mazda CX-5 Kalabalığın Bir Adım Önünde
Anahtar cebinizde olduğu halde çalıştırabildiğiniz otomobil gücünü SKYACTIV-D 2191cc silindir hacme sahip dizel üniteden alıyor. 6 ileri vites ile kombine edilen ünite 4500 d/d’da 175 beygir güç, 2000 d/d’da 420 Nm tork değeri üretiyor. Bu değerler ile 0-100 Km/s hızlanmasını 10,0 saniyede tamamlarken maksimum 204 Km/s’lik bir hız değerine sahip. Seri kullanım gerektiğinde ise gaz pedalına dokunmanız yeterli, hiç bekleme yapmadan hızlanan araç bunu sonuna kadar devam ettirerek (204km) son hıza ulaşma konusunda istekliliği ile beğeni topluyor. Bu güçlü değerlere rağmen 100 km de şehir içi 6.4 şehir dışı 4.9 karma olarak ise 5.5 litrelik tüketim değeri ile dikkat çekiyor. Boyutlarına baktığımızda CX-5, 4540 mm uzunluğa, 1840 mm genişliğe ve 1710mm (anten ile) yüksekliğe, sınıfında en az rüzgar sürtünme katsayısı olan 0.33 cd’lik değere ve 144 g/km karbondioksit emisyonuna sahip. Kullanım süresince ölçümlediğimiz yakıt tüketimi 100 km’de şehir içi yakıt tüketimi 8.6 litrenin altına inemedim, şehir dışı yakıt tüketimi 5.6 litre, ortalama 6.7 litre tüketim değerlere ulaştım, şehrin coğrafi konumu ve sizin kullanış tarzınız yakıt tüketim değerlerine çok fazla etki etmemekle beraber test sürüşümüzde ölçümlediğim değerlere sizde sakin kullanım tarzınızla yüksek devirlere çıkmadan rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Otomobili daha çok otoban temiz asfalt türü yerlerde sürüş tercih ettiğimden dolayı ölçümlediğim tüketim değerlerini sundum. Geniş bir yükleme alanına sahip olan Mazda CX-5’in bagajı 503 litre, öne doğru yatırılabilen koltukları sayesinde aracın içi 1620 (döşemeden tavana) litreye kadar kadar genişleyebiliyor.
Kompakt dış uzunluğuna rağmen, CX-5’in iç kısmı dikkat çekecek ölçüde geniş. CX-5’in genişliği (1.840mm) ve aks mesafesi (2.700mm) sınıfındaki hiçbir otomobilde bulunmamakta. Diğer SUV araçlarda olduğu gibi, CX-5’te de sürücü hükmeden bir sürüş konumda oturuyor. Ancak araç, sürücü pedalları çalıştırabilir ve konforlu bir biçimde otururken, en iyi görüş alanına sahip olacağı noktayı tespit ederek bir adım öne geçerek CX-5, hem yatay hem de dikey olarak sınıfının lideri konumunda bir görüş açısı sağlar. A-sütunlarının eğimi ve bunlar ile yan aynalar arasındaki fark, yayaları kontrol ederken ve iki hatlı yollardaki virajlarda karşıdan gelen trafiği gözlemede veya çok yollu bir otoyolda hız yaparken sürücünün görüş alanını daha da iyileştirir. Dolayısıyla, CX-5 segmentindeki en geniş görüş alanını sağlar. Bu durum sürücü için daha tahmin edilebilir, daha güvenli, daha az stresli ve daha konforlu bir yolculuk yapmayı sağlar. Gidilecek yere varıldığında bile, CX-5 Mazda’nın en kapsamlı Park Yardım sistemine sahip olduğu için entegre arka kamerayı sesli uyarı tonları ve görüntüleme özelliği olan ön-arka uyarı alanları ile birleştirilir. Alçak bagaj kapağı ve eşyaların kolayca yüklenmesini sağlayan geniş bagaj yapısı ile kullanıcısına kolaylık sunuyor.
i-stop, aslında bu sistem, ilk çalıştırma aşamasına yalnızca biraz ivme kazandırmak için elektrikli marşa ihtiyaç duyan, motorun yeniden çalıştırılması işlemi için yanma enerjisi kullanan tek start-stop sistemidir. Yakıttan tasarruf sağlamasının yanı sıra, motorun dikkat çekecek biçimde hızlı ve sorunsuz bir biçimde yeniden çalıştırılmasını sağlar: SKYACTIV-D motora sahip modelinde 0,40 saniyedir, bu sektördeki en iyi sürelerdir. CX-5’in Yokuş Kalkış Desteği sayesinde artık rampada kalkış da sorun olmaktan çıkmış. Aracın geriye veya öne kaymasını önlemek için fren basıncını kontrol eden Yokuş Kalkış Desteği, 2 derecelik ve daha dik yokuşlarda sorunsuz bir biçimde kalkış yapılmasını garantiliyor. CX-5 EBD’ye (Elektronik Fren Gücü Dağıtımı) sahip ABS, fren desteği, DSC (Dinamik Denge Kontrolü) ve TCS (Çekiş Kontrolü Sistemi) dahil tüm piyasalarda standart olan son teknoloji ekipmanlara da doğal olarak sahip. CX-5 Uzun Far Kontrol Sistemi (HBCS) ile donatılmış.
HBCS herkesin iyi gece görüşüne sahip olmasını garantilemek için, kısa ve uzun farlar arasında otomatik olarak geçiş yapmaktadır. Sistem; 600m uzaklıktan karşıdan gelen araçların farlarını tespit etmek üzere ön camın üzerine yerleştirilmiş olan kamerayı kullanır (500m uzaklıktan yaklaşan otomobillerin park lambalarını da tespit edebilmektedir), diğer sürücülerin görüşünü engellememek için kısa farlara geçiş yapar ve ardından yeniden uzun farları yakar. HBCS aynı zamanda iyi aydınlatılmış şehiriçi alanlar ve aracın düşük hızda seyrettiği anlar gibi gerekli olmayan durumlarda uzun farları kapatır. CX-5 EBD’ye (Elektronik Fren Gücü Dağıtımı) sahip ABS, fren desteği, DSC (Dinamik Denge Kontrolü) ve TCS (Çekiş Kontrolü Sistemi) dahil tüm piyasalarda standart olan son teknoloji ekipmanlara da doğal olarak sahip.
Merak edilen konulardan bir tanesi de Mazda CX-5’te bulunan Bose® yüksek kaliteli ses sistemi: sistem gösterge paneline yerleştirilmiş 3,25 inçlik (8cm) neodim, orta/yüksek aralığa sahip üç adet twiddler hoparlör. Ön kapılara yerleştirilmiş 9 inçlik (23cm) iki adet neodimium woofer. Arka kapılara yerleştirilmiş 5,25 inçlik (13,5cm) neodimiyum, geniş aralığa sahip iki adet hoparlör. D-sütunlarına yerleştirilmiş 3,25 inçlik (8cm) neodimiyum, orta/yüksek aralığa sahip iki adet twiddler hoparlörden oluşmaktadır.
Mazda CX-5 bulunduğu ortamda ilgiyi üzerine çekerek hayranlık uyandırıyor
Modern çok yönlülüğü ve her işi yapabilme özelliği sayesinde Mazda CX-5, yalnızca ailelerin değil alışıla gelmiş sedan ya da hatchback modellerine alternatif olarak kendi yaşam tarzlarını yansıtacak modeller arayan kişilerinde ilgisini çekebilecek özellikleri bünyesinde barındırıyor. Markanın motorsporlarındaki teknolojik teknik detay birikimleri, özellikle viraj kabiliyeti ve motor teknolojisi ile harmanlanmış bu model onu tercih eden kullanıcısı için iyi bir alternatif ve üstün standart güvenlik özellikleri ile mükemmel seçim diyebilirim. Sonuç olarak diyebilirim ki Mazda CX-5 Dinamik. Duygusal. Merak Uyandıran. Eşsiz. Nasıl tanımlandırılırsa tanımlansın Mazda’nın yeni ifadesi kesinlikle hayat dolu.
Mazda CX-5 2.2-litre common-rail SKYACTIV-D Teknik Özellikler
4×4 Mazda CX-5 SKYACTIV
Motor: Silindir hacmi (cm3) 2191
Güç (devir/dak) 4.500 175 Hp (bg)
Tork (Nm) 2000 (devir/dak) 4500
Azami hız km/sa 204
0-100 km/sa 9.4
Yakıt tüketimi
Şehir dışı (lt/100 km) 4.9
Şehir içi (lt/100 km) 6.4
Ortalama (lt/100 km) 5.5
CO2 emisyonu (gr/km) 144
Fotoğraflar; Onur Ozan Sarıkaya Photography