Otomobille seyahat ederken güvenli bir sürüş deneyimi yaşamak için her detay önemlidir. Yağ lambasının yanması araçta her şeyin yolunda gitmediğini gösteren ve dikkat çeken bir detaydır. Beklenmedik bir anda gelişen bu durum “Yağ lambası neden yanar?” sorusunu akla getirir.
Aracınızın yağ lambasının yanması, motor içerisinde çalışan parçaların sürtünmesine neden olur. Yağ lambasının yanması, aracınızın motorunda yetersiz yağ bulunduğunu veya yağ basıncının düşük olduğunu gösterir. Aracınızın yağ lambasının yanmasını kontrol etmemeniz veya uzun süre yağ takviyesi etmemeniz durumunda motorda kısa süre içerisinde yıpranmalar ve hasarlar meydana gelebilir.
Arabanın Yağ Lambası Neden Yanar?
Motorda yeterli yağ yoksa veya yağ basıncı düşük ise bu durumda yağ lambasının yanması normaldir. Aracınızda yanacak olan lambanın renkleri farklıdır. Genellikle kırmızı ve sarı yağ lambasının yandığı görülür.
Bazı otomobillerde göstergede sarı rengin görülmesiyle sürücülerin ilk düşündüğü soru “Sarı yağ lambası neden yanar?” olur. Sarı yağ lambası yağ seviyesinin düşük olduğu veya modeline göre aracınızın en kısa zamanda yağının değişmesi gerektiği anlamına gelebilir. Araç kullanıcılarının bu durum ile karşılaşması olağandışı bir durum değildir.
Yağ Lambası Yanıyorsa Ne Yapılmalı?
Yağ lambasının yanması sonucu sürücülerin araçlarını uygun bir yerde durdurup aracın yağ seviyesine baktırması gerekir. Aracınızın yağı eksikse takviye yapılmalıdır. Aracınızın yağı yeterli seviyede ise yağ pompasında arıza durumu olabilir. Böyle bir durumda aracın çalıştırılmaması önemle önerilir. Aracınızı bir çekici yardımı ile bulunduğu yerden götürebilirsiniz.
Kırmızı Yağ Lambası Neden Yanar?
Kırmızı yağ lambası, aracınızın motorunun stabil bir şekilde çalışabilmesi için doğru yağlama yapılmadığında uyarı amaçlı yanar. “Kırmızı yağ lambası neden yanar, bu durumda ne yapılmalı?” diye merak eden kullanıcılar için hemen açıklayalım. Aracınızın motorunda yağın azalması, yağ pompası arızası, yağ müşürünün yağ seviyesini doğru ölçmemesi durumlarında kullanıcıyı uyarmak için kırmızı lamba yanar. Kırmızı yağ lambası uyarısı aracınızın gösterge panelinde görünür.
Araç kullanıcılarına kırmızı yağ lambası uyarısında hızlı bir şekilde araçlarını uygun bir yere çekmeleri ve yağ kontrolü yapmaları önerilir. Motor için hayati öneme sahip olan motor yağlarının yılda en az 1 defa değiştirilmesi önerilir. Yeni araçlarda ise motor tipine göre 10.000 ila 15.000 km’de bir bakım uygundur.
Motor Yağ Basıncı Lambası Nedir?
Araç kullanıcılarının sık sık karşılaştığı bir durum da motor yağ basıncı lambasının yanmasıdır. Peki motor yağ basıncı lambası neden yanar? Aracın sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için motor içerisindeki hareketli parçaların birbiriyle rahat bir şekilde, sürtünmeleri azaltılarak çalışması gerekir.
Motor yağ basıncı lambası motorda yağın yeterli seviyede olmaması nedeniyle veya yağ basıncının gerekli seviyede olmaması durumunda kullanıcıyı uyarır. Uyarı sonrasında aracınızın motor yağını kontrol etmeniz aracınız için kritik öneme sahiptir.
Basıncın düşme nedenleri arasında yağ kaçağı, katı bir hale gelmiş yağ birikintileri gibi sebepler de yer alabilir. Kaçak kaynaklı olarak motordaki ilgili contalar ve keçeler zarar görmüş olabilir. Zarar gören parçaların değiştirilmesi gerekir.
Yağ Lambası Yanıyorsa Ne Yapılmalı?
“Arabanın yağ lambası neden yanar?” sorusunun ardından bu durumu çözmek için kollar sıvanmalıdır. Arabanın yağ lambası yanıyor ise öncelikle sürüşü uygun ve güvenli bir alanda durdurmak gerekir.
Motorda yeterli yağın bulunmaması veya yağ pompasının arızalı olması durumunda yağ lambası gösterge panelinde görünür. Yağ lambası göstergesi aracınızın gösterge panelinde belirdiğinde motor içerisindeki parçaların hasar görmemesi için en hızlı şekilde kontrol etmeniz önerilir.
Yağ eksik olduğu için lambanın yandığı tespit edilirse eksiklik giderilir. Yağ tam görünüyorsa ancak lamba yanıyorsa bu farklı sorunlar olabileceğini gösterir. Böyle bir durumda aracınızla seyahate devam etmek riskli olabileceği için çekici çağırarak sorunun tespit edilebileceği uygun bir yere aracınızı götürebilirsiniz..
Motor içerisindeki parçaların birbirine sürtünmesini en aza indirmek için aracınıza periyodik olarak yağ bakımı yapılmalıdır. Motorda yağın yetersiz olması durumunda motor içerisindeki parçaların birbirine sürtünmesi artar ve motorunuzun ömrü kısalır. Sorunlarla karşılaşmamak için periyodik olarak yağ bakımı yapılmalı ve araç için uygun yağ seçilmelidir.