Yeni Jetta evet bu günler de haber kanalımızın konuğu oldu, VW markası hep daha iyisini yapabilmek ve müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutmayı hedefleyen aynı zamanda onu tercih eden kullanıcısına sürüş keyfini yaşatan markanın yeni Jetta modelini inceledik, bu yazımızda siz değerli okuyucularımıza yeni Jetta’yı detaylandıracağız
Piyasa çıktığı ilk modeli ile başlayan bir serüvendir Jetta biz otomobil tutkunları için, bir sınıfın yaratıcısı olmuş ve her zaman bir çizgi belirlemiştir Jetta. Her zaman en iyi değildir ama her zaman bir tutku olmuştur. VW Jetta dediğiniz zaman otomobil tutkunlarının hepsinin gözleri içinde bir kıvılcım görebilirsiniz. Kadın, erkek, çocuk, yetişkin tüm insanlara Jetta’yı sorduğunuz zaman illaki bir yorum yapabilirler ve yüzde 90 olumludur bu yorumlar. Şimdi ise karşımızda 7. Nesli ile durmakta olan bu efsaneyi sizler için test ettik ve en objektif yönümüzle iyi ve kötü her yönünü anlatacağım. Ama tek bir şeyden eminim ben burada her şeyin kötü olduğunu yazsam bile siz okuyucularım gidip Jetta’yı test etmek isteyeceksiniz!
Dış tasarım
Otomobilin dış rengi göz alıcı “Refleks gümüş, metalik 8E” olarak karşımıza çıkıyor. Gündüz ve gece her koşulda kendini belli eden bu renk zaten lansman ve katalog rengi olarakta kullanılmış VW tarafından. Yeni Jetta’nın ön bölümü yeniden yorumlanarak radyatör ızgarası, ön tamponu, sis farları ve hava girişleriyle dinamik bir görünüme kavuştu. Test aracımız Highline donanım seviyesine sahip olmasının etkisinde bi-xenon farlar ve 17” boyuntundaki “Queensland” isimli jant opsiyonuna sahipti. Jantlar tasarımı ve direklerde bulunan piano black detaylarıyla çok hoş gözüküyor. Bi–Xenon farların ise tasarımı kesinlikle harika ve bu opsiyonun kesinlikle alınması taraftarıyım, otomobilin karakterini tamamen değiştiriyor hele led opsiyonu ve sunroof sayesinde bambaşka bir otomobil kimliğine sokuyor otomobili. Bi-Xenon far (“Bi” = İki), Xenon farın geliştirilmiş bir versiyonu, bu sistemde tek bir far ile hem kısa hem de uzun far ışığı üretilebiliyor hareketli blendaj (shutter), kısa fara geçiş yaparken ışık hüzmesinin bir kısmını perdeler. Selektörün ya da başka bir deyişle uzun farların etkinleştirilmesiyle, blendaj ışık hüzmesinin üzerinden çekilir ve ilave ışık gücü serbest bırakılarak daha uzun mesafelere ulaşması sağlanır. Volkswagen’de LED farlar, stop lambalarında, dış dikiz aynalarının gövdesindeki sinyal lambalarının içinde ve benzeri alanlarda kullanılır. LED’lerin yüksek işletim güvenliği ve ömrü, stop lambaların devre dışı kalma olasılığını düşürdüğünden dolayı güvenliği arttırır.
Test aracımızda bulunan dinamik viraj farı, 10 km/h ve daha yüksek hızlardan itibaren azami 15° dönme açısı ile yolların viraj güzergahını, viraj geçişi esnasında iç bölgedeki Xenon modülü azami 15° derece kadar virajın iç bölgesine dönerken ve virajın dış bölgesindeki Xenon modülü azami 7,5° kadar virajın dış bölgesine doğru döner. Bu açı sınırlandırmaları sayesinde karşıdan gelen araçların gözlerinin kamaşması etkin bir şekilde önlenir. Direksiyon hareketlerine paralel olarak farları ayarlayan sistem virajların çok daha iyi aydınlatılmasını sağlar. Sistem, belirgin şekilde optimize edilmiş aydınlatma oranı sayesinde %90 kadar daha fazla güvenlik sağlar ve virajlarda kaza riskini azaltır. Sürücü böylece virajın güzergâhını ve ayrıca viraj sonunda yer alan insanları, hayvanları veya engelleri çok daha önce fark edebilir ve bu sayede kritik durumlarda çok değerli tepki süresi kazanması sağlanır. Dinamik viraj farı, direksiyon hareketini takip eden sürüşe duyarlı Bi-Xenon far sisteminin sunmuş olduğu bir özelliktir.
İç Mekan
İç mekana geçişimiz kapımızın tok bir şekilde açılmasıyla başlıyor, takıntılı bir adam olarak kapıların tok açılması ve ciddi anlamda hafif olması çok hoşuma gitti. Bir ayrıntı vermek istiyorum otomobili çok dik bir yokuşa park ettiğimde ben inemeyeceğim galiba diye düşünürken kapıyı açtığımda üstüme kapanmadı, açtığım açıda bekledi, çok hoşuma gitti açıkcası. Koltuklara oturmanızla beraber sizi sarması gayet iyi ve uzun süreli yapılan sürüşlerde kesinlikle yormuyor. Kumaş kalitesi gayet güzel ve görüntüsü hoş. Ama insan elektrikli masaj yapabilen koltukları aramıyor değil. Sürüş konumu ve sahip olduğunuz sürüş açısı gayet başarılı. Şehir içi ve otoyol kullanımlarında herhangi bir sıkıntı yaşamıyorsunuz.
Otomobilin içinde ki ambiyans aydınlatması, ön konsolda kullanılan piano black malzemeler, kullanılan plastik aksam oldukça kaliteli bir hava yaratıyor. Direksiyon simidinin tasarımı çok başarılı ve ele tam oturuyor, üzerinde biraz fazla tuş var ve alışmanız zaman istiyor. Ön konsolun sürücü odaklı tasarımı güzel bir detay. Klima elemanlarının kullanımı gayet rahat ve havalandırma sistemi anında otomobilin havasını değiştiriyor. Kadran gayet rahat okunuyor ve tasarımı kaliteli, ayrıca insanın gözünü yormuyor. Yol bilgisayarı ise çok başarılı, direksiyondan kontrol ederek sürüşünüz ile ilgili ve otomobil ile ilgili bilgilere ulaşmak çok kolay. Motor sesi ve yol gürültüsü almıyor otomobil yalıtım olarak çok başarılı.
Performans
Otomobilde bulunan 1.6 litrelik dizel motora hiç yabancı değiliz, performansı gayet tatminkar olan bu motorda makul tüketim seviyeleri bulunmakta. Şehir içi trafik kullanımda 7 litre civarında tüketen motor otoyol kullanımlarında 5 litre ve altına iniyor kolayca. Yüksek süratlerde ise tüketim tatminkar düzeyde olmakta. Şimdi gelelim yol tutuş bölümüne. Otomobil gayet stabil bir şekilde ilerliyor sonuçta altınızda efsane bir model var ve VW firmasını kendini kanıtlamış bir marka ama 1.6 dizel motora sahip modelinde mühendisler arka tarafta “Torsiyon” sistemini kullanmayı tercih etmişler. Maliyet düşmesi ve ağırlık azaltması amaçlanan bu sistemin bir kusuru var oda aracın arkası kayıyor!
Evet otomobilin önü zıpkın gibi yerdeyken virajlarda biraz hamle yaptığınız anda otomobilin arkasını yan tarafta görüyorsunuz. Ama bu sorun otomobili kötü yapmıyor çünkü ön taraf o kadar stabil bir seviyedeki şeridinden kesinlikle kopmuyor. Sanki arkadan itişli bir otomobil kullanıyormuş havasını hissettirmiyor değil araç. Süspansiyon sistemi darbeleri ve yol yüzünü gayet güzel şekilde absorbe edebiliyor. Konforun doruklarındasınız koltuğunuzda giderken. Frenleme kısmında ise hiçbir sorun bulunmamakta, fren pedalı ayağınızın her darbesine cevap veriyor.
Aracın kalbine gelelim artık… 1.6 litrelik bir hacim ve turbo besleme ile destekli 105 bg’lik bir motor var bu C segmenti otomobilimizin kalbinde. 7 İleri DSG şanzıman ile kombine edilen bu motor gerçekten çok sessiz, inanın ışıklarda beklerken çalıştığını anlamıyorsunuz! Ama seyir halinde giderken tatlı bir homurtusu var, hani küçük ama büyüğüm diyor sanki, anlık hızlanmalarda ise gaz pedalının arkasındaki düğme sayesinde DSG şanzımanda anlık olarak kick-down yapıyor ve torku hissediyorsunuz. Gerçekçi olmam gerekirse ilk bindiğimde 105 beygirden fazlasını hissettirdi araç bana. Direksiyon sistemi gerçekten çok hafif geldi bana açıkcası, sürücüyü iç yormayan hafif bir direksiyon sistemi var, uzun yolculuklarda ise direksiyon çok yumuşak kaldığı için aracı şeritte sabit sürüşte tutmakta zorlanabilirsiniz.
Boyutlarına baktığımızda yeni Jetta, 4659 mm uzunluğa, 1778 mm genişliğe ve 1482 mm yüksekliğe, 123 g/km karbondioksit emisyonuna sahip. Kullanım süresince ölçümlediğimiz yakıt tüketimi 100 km’de şehir içi yakıt tüketimi 5.6 litrenin altına inemedim, şehir dışı yakıt tüketimi 4.2 litre, ortalama 4.9 litre tüketim değerlere ulaştım, şehrin coğrafi konumu ve sizin kullanış tarzınız yakıt tüketim değerlerine çok fazla etki etmemekle beraber test sürüşümüzde ölçümlediğim değerlere sizde sakin kullanım tarzınızla yüksek devirlere çıkmadan rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Otomobili daha çok otoban temiz asfalt türü yerlerde sürüş tercih ettiğimden dolayı ölçümlediğim tüketim değerlerini sundum. Geniş bir yükleme alanına sahip olan Jetta’nın bagajı 510 litre.
DSG vites sistemi hakkında biraz açıklayıcı bilgi vermek gerekirse; “Direkt-Schalt-Getriebe”, “Direct-Shift-Gearbox” veya başka bir deyişle “Çift Kavramalı Şanzıman” DSG, otomatik vites sistemlerinde bir devrim niteliği taşımaktadır. Temel yapı itibariyle, birbiri ile senkronize çalışabilen iki ayrı milde sıralanmış vites seviyeleri, çoklu plakalı çift kavrama (debriyaj) ve yüksek kapasiteli bir mekatronik üniteden meydana gelen DSG şanzımanda, 1-3-5-7 numaralı vitesler bir milde, 2-4-6-R numaralı vitesler ise ikinci bir milde sıralanmıştır. Örneğin, 3. viteste seyrederken sistem, 3 numaralı vitesin miline bağlı olan kavramayı kapatmış ve gücü bu milden aksa aktarmaktadır. Bu esnada, olası bir vites yükseltmesine ön hazırlık için ise 4. vites, ikinci mil üzerinden seçilmiş ancak debriyajı açık bekletilmektedir. Vites yükseltme aşamasında yapılacak şey basittir: birinci milin debriyajını açmak ve hızla ikinci milin debriyajını kapatmak… Bu işlem sadece 300 ms sürmektedir
Sonuç olarak otomobile genel bakıldığında gerçekten hoş bir tasarıma sahip ve ciddi anlamda daha önceki nesillere göre daha kaliteli duruyor karşımızda. Tabii ki beğenmeyenler çıkacaktır çünkü zevkler ve renkler tartışılmaz ama opsiyon listesindeki eklentilerle beraber bu otomobilin görünüşü, teknik detayları, güvenilir marka olması ile gerçekten çok başarılı.
Volkswagen Jetta 1.6 TDI 105PS Teknik Özellikler
Motor: Silindir hacmi (cm3) 1598
Güç (devir/dak) 4400/105 Hp (bg)
Tork (Nm) 250 (devir/dak) 1500-2500
Azami hız km/sa 190
0-100 km/sa 11.7
Yakıt tüketimi
Şehir dışı (lt/100 km) 4.2
Şehir içi (lt/100 km) 5.6
Ortalama (lt/100 km) 4.7
CO2 emisyonu (gr/km) 123
Fotoğraflar: Beycan Korkmaz