Dünyanın en büyük mobilite şirketlerinden Stellantis, 2023 yılını büyük bir ivme kazanarak geride bıraktı. Şirketin konsolide sevkiyat hacimleri 2023’te yüzde 7 artarken, 2022 yılına göre yüzde 6 artan net gelir, 189,5 milyar Euro seviyesine yükseldi.
Geçtiğimiz yıl net kârını yüzde 11 artıran Stellantis, 18,6 milyar Euro’ya ulaştı. Şirketin düzeltilmiş faaliyet geliri yüzde 1 artışla 24,3 milyar Euro’ya yükseldi ve AOI marjı da yüzde 12,8 oldu. Endüstriyel serbest nakit akışı 2022’ye kıyasla yüzde 19 artışla 12,9 milyar Euro olarak gerçekleşen Stellantis, 6,1 milyar Euro’luk mevcut likiditesiyle güçlü bilanço verisine ulaştı. Şirketin LEV satışları 2023’te yüzde 23 yükselirken küresel BEV satışları da yüzde 21 arttı. Stellantis, PHEV satışlarında ABD’de ilk sırada yer alırken, LEV’ler ABD’de ikinci sırada konumlandı. Stellantis, temettüler ve hisse geri alımlarıyla 2023’te hissedarlarına 6,6 milyar Euro nakit getiri sağladı. Bu rakam, 2022’deki 4,3 milyar Euro’ya kıyasla yüzde 53 artış anlamına geliyor. Ortak hisse başına 1,55 Euro tutarında temettü teklif edildi. Önceki yıla kıyasla yaklaşık yüzde 16 artışa işaret eden bu teklifte, hissedarların onayı bekleniyor. Stellantis ayrıca 2024 yılı için 3,0 milyar Euro değerinde serbest pazar payı geri alım programının duyurusunu yaptı.
Mobilitenin her alanına yatırım yapan dünyanın en büyük mobilite şirketlerinden Stellantis, hızlı başladığı 2023 yılını rekor sonuçlarla taçlandırdı. 2023 yılında net gelirlerini yıllık yüzde 6 artışla 189,5 milyar Euro’ya yükselten Stellantis, net kârını ise yüzde 11’lik güçlü büyümeyle 18,6 milyar Euro’ya yükseltti. Şirketin endüstriyel serbest nakit akışları da yıllık yüzde 19 artışla 12,9 milyar Euro’ya ulaştı.
PHEV satışlarında ABD’nin bir numarası!
Küresel BEV (batarya elektrikli araç) satışları bir önceki yıla göre yüzde 21 yükselirken LEV (yakıt hücreli elektrikli araçları içeren düşük emisyonlu araç) satışları bir önceki yıla göre yüzde 27 arttı. Stellantis’in PHEV araçları (şarj edilebilir hibrit) ABD’de birinci sırada ve LEV’ler ABD’de ikinci sırada yer aldı.
Stellantis’in kuruluşundan bu yana 3 yılı geride bıraktığını söyleyen Stellantis CEO’su Carlos Tavares, “Çalkantılı bir ortam ve bazı paydaşlardan gelen haksız eleştirilere rağmen en üst düzeyde performans sergileyen ve büyüme hikayemize katkı sağlayan ekiplerimize içtenlikle teşekkür ediyorum. Elde ettiğimiz rekor seviyedeki mali sonuçlar, sektörümüzde yeni bir küresel lider haline geldiğimizin ve 2024’te de güçlü kalacağımızın kanıtı. Esnek teknolojimiz ve ürün yol haritamız sayesinde ortaya çıkabilecek çeşitli senaryoları ele almaya ve Dare Forward 2030 hedeflerimizi gerçekleştirmeye devam etmeye hazırız” dedi.
Stellantis’in 2023 yılında ortaya koyduğu rekor seviyedeki performans, şirketin Dare Forward 2030 hedefleriyle uyumlu ve şu somut eylemlerle destekleniyor:
Önemsemek (Care): Stellantis, 2023’te karbon ayak izinde yaklaşık yüzde 20 azalmayla 2038 yılına kadar karbon net sıfır emisyon hedefine ulaşma yolunda güçlü adımlar atmaya devam etti (2021 yılına kıyasla mutlak emisyonlarda tCO2 Kapsam 1 ve 2). Şirketin müşteri odaklı yaklaşımı, araç teslimatından üç ay sonra araç sorun oranlarında 2021 yılına kıyasla yüzde 40’tan fazla azalma sağladı. Döngüsel tüketim modelini benimseyen Stellantis, malzemelerin geri kazanımını ve sürdürülebilir şekilde yeniden kullanımını sanayileştirmeyi amaçlayan bir merkez yaratarak ilk Döngüsel Ekonomi Merkezi’ni İtalya’da açtı. İşletme, yıldan yıla satışta yüzde 18 büyüme gerçekleştirdi. Şirket, İtalya ve Fransa’da çalışanların hissedarlık girişimi olarak “Kazanmak için Paylaş” projesini başlattı ve bu projeyi 2024 yılında diğer ülkelere de yayacak. Ayrıca dünya genelinde çalışanların yaklaşık yüzde 90’ını kapsayan 600’ün üzerinde toplu sözleşme imzalandı. Stellantis Öğrenci Ödülleri, 600’ün üzerinde çalışanın ailelerini sürekli öğrenme ve eğitime bağlı kalma yaklaşımlarından dolayı kutladı ve Stellantis Vakfı, fen eğitimine yönelik yeni bir sosyal yardım merkezi olan Cenevre’deki Science Gateway’i açmak üzere CERN ile ortaklık yaptı.
800 kilometre menzilli modeller yolda!
Teknoloji (Tech): Stellantis, Kuzey Amerika’daki genel pazar büyümesini ve elektrikliye geçiş hamlesini desteklemek üzere 2024 yılında 18 ek BEV model pazara sunacak ve 2024 yılı sonuna kadar toplam 48 modele ulaşacak. 23.300 Euro’dan başlayan fiyatıyla yeni Citroën ë-C3, Avrupa’da üretilen en rekabetçi fiyatlı B segmenti EV. Ayrıca 2023 Avrupa’da Yılın Otomobili ödülüne layık görülen Jeep® Avenger önemli ödüller toplamaya devam ediyor. Stellantis, dört yeni BEV odaklı platformdan ilki olan STLA Medium’u 700 kilometreye kadar menzil ile sınıfının en iyi değerini sağlayan Peugeot E-3008 ile pazara sundu. İkinci platform olan STLA Large, 2024 yılında 800 kilometre menzille pazara sunulacak ve müşteri beklentilerinin ötesine geçecek şekilde donatılacak. STLA Large, D ve E segmentlerinde sunulacak küresel araçların temelini oluşturacak, hibrit ve içten yanmalı dahil olmak üzere birden fazla güç-aktarma sistemini destekleyen, son derece esnek, BEV’ye özgü bir platform. Stellantis, 2027 yılına kadar hammadde tedarikini güvence altına aldı ve LFP batarya hücreleri ile modüllerinin tedariki için CATL ile bir anlaşma imzalayarak batarya kimyası portföyünü daha da genişletti. Stellantis ve Ample, tam şarjlı EV bataryalarını beş dakikadan kısa sürede teslim etmek üzere batarya değiştirme teknolojisinde bir ortaklık kurdu. Stellantis, Fransa’daki ilk dev-fabrika ve Avrupa’nın hidrojen yakıt hücreleri üreten en büyük entegre tesisi olan SymphonHy’nin açılışında Symbio ve diğer hissedarlara katıldı. Stellantis, tedarik güvenliğini sağlamak ve yenilikçi çözümleri teşvik etmek için çok yönlü bir yarı iletken stratejisi uyguluyor. Foxconn’un yüzde 50/50 ortak girişimi olan SiliconAuto, 2026’dan itibaren yeni nesil otomotiv endüstrisi araç platformlarına yönelik çipler üretecek. 2023 yılında Stellantis Ventures altı yeni girişime yatırım yaptı ve Stellantis yeni girişimlerle 49 ticari sözleşme imzaladı.
Hedef 2027’de küresel liderlik!
Değer (Value): Esneklik, uygulama, dayanım ve çeviklik, Stellantis yaklaşımının temel unsurları olmaya devam ediyor. Farklı teknolojiler ve yeni modellerle şirket, müşteri talebini, piyasa dalgalanmalarını ve politik değişimleri kârlı bir şekilde yönlendirmeye hazırlanıyor. Stellantis, net gelirlerde yüzde 13 artış sağlayan “üçüncü motor” ile genişletilmiş Avrupa ve Kuzey Amerika dışında sürekli büyüme sağladı. Stellantis, Çin’de salt bir NEV OEM olan Leapmotor’a 1,4 milyar Euro yatırım yaptı ve şu anda yaklaşık yüzde 21 öz sermayeye sahip. Bu, Stellantis’e Çin’deki umut verici büyümenin yanı sıra Stellantis tarafından yönetilen yeni Leapmotor International ortak girişimi aracılığıyla küresel genişleme fırsatlarını desteklemede öncü bir rol sağlıyor. Stellantis, bunun dışında iş modelindeki beyaz bir alanı ele alıyor ve artık Leapmotor’un hem Çin’deki hem de yurtdışındaki rekabet gücünden yararlanabilecek. Stellantis Pro One ticari araçları, EU30 ve Güney Amerika’da pazar payı liderliğine ulaştı ve yüzde 38,8 BEV pazar payıyla EU30 BEV satışlarında tartışmasız lider oldu. Şirket, içten yanmalı, batarya elektrikli, yakıt hücreli hidrojen ve menzili genişletilmiş versiyonları içeren tamamen güncel ve geniş ürün gamıyla 2027 yılına kadar küresel lider olmayı hedefliyor. Hizmet olarak veri iş kolu Mobilisights, özel veri paketleri ve veri akışı üzerinden yenilikçi çözümler geliştirdi ve stratejik anlaşmalar sağladı.
Rehber ve öngörü: Yönetim, 2023’teki ivmeyi esas alarak, tedarik ve lojistik kısıtlamalarının azalması, faiz oranlarının istikrara kavuşturulması ve potansiyel olarak düşürülmesi, şirketin ürün gamındaki beklenen genişlemenin faydaları dahil olmak üzere bir dizi unsurun 2024 yılı için destekleyici bir gelir ortamı yaratabileceğini belirtiyor. Şirket, makroekonomik belirsizliklere rağmen, 2024 yılında çift haneli düzeltilmiş faaliyet geliri (AOI) marjı dışında pozitif endüstriyel serbest nakit akışına ilişkin minimum taahhüdünü yineliyor.