Kamyonet ve Minibüslerimizle her gün yollardayız araçlarımızda hem yük hem de insan taşıyoruz ve ticari araçlarımızda güvenli bir yolculuk için aracınızın lastik hava basıncını her zaman kontrol etmemiz lazımdır.
Kamyonet ve Minibüslerin güvenli bir şekilde yolculuk etmesi, aynı zamanda en iyi performansı ortaya koyabilmesi için doğru lastiklerin kullanılması gerektiğini biliyorsunuzdur. Bunun yanında bu doğru lastiklerin de ihtiyaçlara en uygun şekilde kullanılmasının önemi de çok büyüktür. Lastiklerin taşıma özelliğini aslında içlerindeki hava basıncı sağlar. Bu yüzden hem ekonomik hem de verimli lastikler için doğru hava basıncı tercihi yapılması gerekir.
Aracımızın lastik hava basıncını sürüş güvenliğimiz için her zaman kontrol etmeliyiz. Araçlarımızda lastik hava basıncını anormal bir şey olmaz ise (çivi batması v.s) en az 15-30 günde bir kontrol etmemiz gerekmektedir. İdeal şartlarda dahi lastiğiniz ayda 0,69( psi-bar) değer kaybı yaşar. Her çeşit motorlu araç için ( Minibüs, kamyonet gibi ticari araçlar) lastik hava basıncı belirli periyotlar da kontrol edilmelidir. Hava basıncı normal değerlerde olmayan bir araç virajlarda, fren ve yakıt tüketiminde istenen performansı göstermez. Kontrolü ve gerekli hava basıncının ayarlanması son derece kolay bir işlemdir. Her yakıt istasyonunda hava basınç istasyonu mutlaka vardır. Aslında en garantisi özellikle uzun yola çıkmadan en yakın lastikçiye hava basıncını ölçtürmektir.
Lastiklerinizi sabah ilk iş olarak veya lastikleriniz soğukken kontrol edin. Sürüşe bağlı olarak lastikler ısınır ve bu da ölçüm değerlerini etkileyebilir.
Lastik Hava basıncı Nedir?
Aracınızın lastiklerindeki hava dışa doğru baskı sağlayarak aracın yükünün yola aktarılmasını sağlar. Bu hava miktarının arttırılması ve azaltılması ile lastik hava basıncı değerleri de değiştirilebilir. Lastiklerin yan kısımlarında üreticiler tarafından gerekli lastik hava basıncı değerleri yazılmıştır. Elbette bu değer aracın farklı yük durumlarındaki ağırlığına göre değişiklik gösterebilir. Lastiklerin üzerindeki değerler o lastiğin taşıyabileceği maksimum yük altında olması gereken hava basıncını gösterir. Bu değerlerin lastiğin her koşulda sahip olması gereken basınç olduğu düşünülmesi sorunları da beraberinde getirecektir.
Lastik Hava Basıncı Neden Önemlidir?
Kamyonet ve Minibüs lastiklerinde gerek duyulan basınçtan daha fazla ya da daha az değerde hava basıncı olması hem uzun hem de kısa vadede sorunlara yol açabilir. Taşıdığı yükün altında yeterince hava basıncına sahip olmayan lastikler standartlarına göre daha hızlı aşınma gösterirler. Öte yandan böyle bir durumda şoförün araç kontrolünde de azalma görülür. Lastiklerin arızalanma ihtimali ise aynı şekilde artmaktadır. Bir diğer önemli nokta da doğru hava basıncına sahip olmayan lastiklerin ekonomik olarak da tehlike yaratmasıdır. Lastik hava basıncının düşük olması gerekli olandan fazla sürtünme ile yolculuk yapılması anlamına gelir. Bu da yakıt tüketimini arttıracaktır. Bu yüzden konforlu ve ekonomik bir yolculuk için kamyonunuzun taşıdığı yüke oranla lastik basınç değerlerini ayarlamayı ihmal etmelisiniz.
Lastik Basıncı Ölçümlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Aracınızın lastiklerindeki basıncı ölçerken en doğru sonuçları almak için bazı dikkat etmeniz gereken noktalar var. Bunların başında lastik sıcaklıkları geliyor. Isınan lastiklerin içindeki hava basıncı da olduğundan yüksek görünecektir. Bu yüzden yolculukların ardından en az üç saat geçtikten sonra lastik basınçları ölçülmelidir. Araçlar aktif olmasalar bile lastiklerinden hava kaybederler. Bu yüzden her koşulda aylık olarak lastik basınçlarının ölçülmesi gerekir. Ayrıca sıkça sorulardan biri de aracın yükünü boşalttıktan sonra lastik basıncının ne olacağıdır. Her yük indirme ve yüklemede bu değerleri değiştirmenize gerek yoktur. Lastik hava basıncı için aracın yüklü durumdaki ağırlığını ölçü almalısınız. Bunun için yüke göre basınç tablolarını kullanabilirsiniz.