Haber yayınımıza bu günlerde konuk ettiğimiz konfor ve keyifli bir sürüş için ince düşünülmüş detaylar barındıran Hyundai Kona Electric oldu.

Dış Tasarım
Hyundai Kona Electric, dış tasarım makyajıyla beraber bir dizi yenilikleri beraberinde getiriyor. Sade ve şık bir görünümü bir arada sunan KONA’nın kullanışlı B-SUV gövde tipi, üst düzey elektrik teknolojisiyle de birleşerek kullanıcısına rahatlık sağlamış oluyor. Yeni görünümlü tamamen kapalı ızgaraya sahip ön kısım, bir önceki modele göre daha modern ve daha estetik. Bu modern görünüm, otomobilin dış tasarımda daha geniş bir duruş vurgulamasını sağlıyor. Yeni LED gündüz farları ile daha da geliştirilen ön kısım, KONA Electric’e özgü bir özellik olan asimetrik bir şarj portu ile tamamlanıyor ve elektrikli sürüş hakkında güçlü bir izlenim bırakıyor. Yeni ve daha keskin farlar, otomobilin yan tarafına doğru dik bir şekilde uzanıyor. Yüksek aydınlatma kapasitesine sahip bu ön farların iç çerçevesi, artık çok yönlü reflektör (MFR) teknolojisiyle beraber geliyor. Ön taraftaki ızgara Yeni KONA EV’de kaldırılarak aşağıdaki bölmeye alınmış. Arka tamponda ise otomobilin genel görünümüne anlam katmak için yatay gri çizgili difüzör kullanılmış. Bu çizgiler şıklığı korurken aynı zamanda yeni yatay olarak uzatılmış arka stoplar da ön kısmın şık görünümünü devam ettirmiş oluyor. İçten yanmalı ve hibrit motorlara sahip diğer kardeşleri gibi KONA EV önceki versiyondan 40 milimetre daha uzun.

İç Tasarım
İç mekanda teknoloji ve konfor uyumlu bir şekilde kesişirken, şelalelerden ilham alınmış. Orta ön panodan arka kapılara kadar sürekli akıcı renkli çizgiler, birinci sınıf plastik ve deri kaplamalarla birleştirilmiş. Segment lideri birçok teknolojinin yer verildiği iç mekanda kusursuz bir dijital entegrasyon var. Hyundai tasarımcıları, fiziksel düğmeler ve geleneksel butonlardan vazgeçerek multimedya, havalandırma ve klima gibi donanımları dokunarak kontrol edilir hale getirmiş. KONA Electric, diğer Hyundai modellerinde de kullanılan 10,25 inç dijital gösterge ile donatılırken ayrıca isteğe bağlı olarak 10,25 inç AVN multimedya ekranıyla da satın alınabiliyor. “Uzaktan Şarj” özelliği sayesinde ise sürücüler Bluelink® uygulaması aracılığıyla akıllı telefonlarındaki bir düğmeyle şarjı başlatabiliyor ya da durdurabiliyorlar. Daha soğuk zamanlarda ise “Uzaktan Klima Kontrolü” ile aracın iç mekanını ısıtmak mümkün. Bu özellik, şarj ünitesine bağlandığında otomatik bir programlama ile aktif oluyor. Böylelikle yolculara ayrıcalık sunarken aynı zamanda ısınma için pil gücünden de tasarruf sağlıyor. Kona Electric, keyifli bir sürüş için her şeyi düşünüyor. 60:40 oranında katlanır arka koltukları sayesinde genişletilebilen bagaja sahip araç, sürüş anı teknolojilerini de kullanıyor. KRELL ses sistemi ile kusursuz bir ses çıkışı sağlayan Kona Electric, 10,25 inç’lik dokunmatik ekranı ve navigasyon sistemiyle de ön plana çıkıyor. 7 inç’lik gösterge grubuna sahip olan Kona Electric, sürüş deneyimini benzersiz bir hale getiriyor. Standart bilgilerin dışında enerji akışı ve akü şarj seviyesi gibi bilgiler de veren gösterge, işlevsel bir tasarım sunuyor. Ayrıca orta konsoldaki kablosuz şarj ünitesi ile akıllı telefonlar kablo kullanılmadan kolaylıkla şarj edilebiliyor. Konfor ve keyifli bir sürüş için ince düşünülmüş detaylar barındıran Hyundai Kona Electric’in bir başka benzersiz özelliği ise araç içi havalandırma ayarları. Araç, şarj kaynağına bağlıyken iklimlendirme için yaptığınız talimatları kullanarak aracı sürüşe hazırlıyor. Böylelikle ilk girdiğiniz an istediğiniz sıcaklık derecesi ile sizi karşılayan araç, sürüş sırasında sıcaklık için ayrı bir enerji harcamamış oluyor. Hyundai Kona Electric’in koltukları da bu konforu yaratıyor. Isıtmalı ve havalandırmalı koltuklar ile 3 kademeli bir konfor alanı yaratılıyor.

Performans ve detaylar
Kona Electric, geleneksel hibrit pil teknolojisini geliştirerek yeniden üretilen lityum – iyon polimer pil takımı kullanıyor. Bu yeni pil tercihi ile şarj verimliliğinin yanı sıra düşük bellek hassasiyeti de sağlanmış oluyor. Evdeki şebeke bağlantıları ya da hızlı şarj istasyonları ile   dolum yapılabilen Kona Electric, şarj konusunda da farkını konuşturuyor. Tek bir ekranda gidilen mesafe, gidilecek mesafe, şarj seviyesi ve tahmini şarj süresi gibi verileri sergileyen araçta şarj limiti de konulabiliyor. Şarj limiti özelliği ile belli sürede ne kadar şarj edileceği gibi görev ve yönergeler seçilebiliyor. Hyundai Kona Electric iki farklı batarya kapasitesi ile sunuyor. Bizim test etme şansını bulduğumuz araç giriş versiyonu olduğu için deneyimlediğimiz 100kW (136PS) gücünde elektrik motoru ve 39,2 kWh’lık batarya kapasitesi ile 289km’lik (WLTP) karma menzil sunuyor. Saatte maksimum 167 km hız yapabilen Kona Electric, 0 – 100 km hıza yalnızca 7,6 saniyede ulaşıyor. 449 km’ye (WLTP standartında) kadar yol kat edebilen elektrikli SUV, 100 kWh gücündeki hızlı şarj kaynağı   kullanıldığında yalnızca 54 dakikalık bir süreç ile yüzde 80 doluluk oranına ulaşıyor. 11kWh kapasitesindeki dahili şarj edici ile (OBC) AC akım sağlayan normal standartlarda (22kW’a kadar) bir şarj kaynağıyla da yaklaşık 7 saat 25 dakikada 100% doluyor. “Akıllı Ayarlanabilir Rejeneratif Fren Sistemi”, aracın frenleme seviyesini otomatik olarak ayarlamasına izin veriyor. Direksiyon simidinin arkasındaki vites kulakçıkları ise sürücünün rejeneratif frenlemenin yoğunluğunu ayarlamasına izin veriyor. Böylece, ek enerjiyi mümkün olduğunda geri almış oluyor. Rejeneratif frenleme ayrıca, sürücünün frenleri kullanmadan aracı tam olarak durdurmasına da olanak tanıyor. %100 elektrikli bir otomobil alacak okuyucularımın listelerine yeni Kona EV modelini de listelerine eklemelerini önemle belirtiyorum hatta ilk fırsatta Hyundai bayilerine giderek deneyimlemenizde fayda görüyorum.