%100 Elektrikli BMW İX3 M donanım paketli modelini bu günlerde sürdüm ve detaylandırdım.
Herhangi bir otomobilde direksiyon başına geçtiğim ilk andan itibaren kendimi o otomobilin bir parçası gibi hisseder, otomobili tanımaya ve sürüş özelliklerini anlamaya çalışırım. Önyargı ile direksiyon koltuğuna oturduğum ilk elektrikli otomobil deneyimim beni şaşırtmıştı. En çok önem verdiğim sürüş performansı, serilik, denge ve stabilite, elektrikli otomobillerin bir spor otomobil kadar performanslı ve dinamik olduğu fikrini uyandırmıştı. Test sürüşü için tarafıma sunulan BMW İX3 M tasarımı deneyimim ise elektrikli otomobiller ile ilgili bilgi ve tecrübemi ayrıca kıyas yapabilme şansımı daha çok artırdı.
Öncelikle dış tasarımını incelediğim ve gücünü elektrikten alan BMW iX3 ‘ün kasası, klasik içten yanmalı BMW X3 otomobilin kasası ile birebir aynı şekilde üretilmiş olup, elektrikli otomobil olduğunu vurgulamak için otomobilin farlarında, logosunda ve belirli kısımlarında mavi çizgi detayları kullanılmış. Heybetli bir görünüme sahip olan bu otomobildeki mavi vurgulu çizgiler, M detaylı logolar, adaptif LED farlar ve keskin hat çizgileri otomobile daha sportif ve etkileyici bir görünüm kazandırmış.
Otomobilin ızgarası, elektrikli modellerde motorun soğutulmasına gerek kalmadığı için kapalı bir şekilde tasarlanmış. Otomobilde sürtünme ve tutunmanın azalması için kapalı tarzda metal görünümlü aerodinamik 19 inç plastik jantlar tasarlanmış. Ağırlıktan tasarruf etmek ve menzili artırmak için jantlar plastik olarak tasarlanabiliyor. 245/50 R19 105W boyutunda lastikler mevcut. Genel olarak diğer elektrikli otomobillerde tasarlanan gizli kapı kolları bu otomobilde kullanılmamış. Aracın dört bir yanında başta ön kısım ızgara aralığında, yan aynaların alt köşe noktasında ve arka bagaj kısmında kameralar mevcuttur.
Başta da dediğim gibi BMW X3 ile birebir aynı kasa kullanılmış ve iç mekanda da aynı hacim sunuluyor. Arka koltuklarda diz ve baş mesafesinin gayet ideal olduğu, 3 yetişkinin oturabileceği şekilde geniş ve ferah bir yaşam alanı bırakılmış. Ancak zeminde bulunan yüksek ve geniş şaft tüneli, ortada oturacak yolcu için konfor açısından bir sıkıntı olarak göze çarpabilir. Açılabilir panoramik cam tavan mevcut. Arka kısmında 510 litrelik bagaj hacmine sahip olan bu otomobilin ön kısmında kaput altında kullanılmayan boş bir alan bırakılmış ancak burası da bagaj olarak planlanabilirmiş. Kokpitte 12.3 inç büyüklüğünde olan gösterge paneli hem dokunmatik hem de manuel olarak kontrol edilebiliyor.
Yarı otonom sürüş teknolojisine sahip bu araçta sürücüye yardımcı olan Head-Up Display (HUD) gösterge sistemi mevcut. Araçta bulunan şerit koruma ve şerit ortalama özelliği sayesinde bizim yerimize aktif bir pilot aracın sürüş kontrollerini yapabiliyor. Araçta sport, comfort ve eco sürüş modları bulunuyor. BMW iX3 ‘te WLTP kriterlerine göre 460 kilometrelik menzile sahip, arka aks üzerine konumlandırılmış 120/163 kW/bg ve 400 Nm tork değerli bir motor kullanılmış. Bu otomobil normalde 286 beygir gücünde üretiliyor ancak tork ve menzil değişmeden Türkiye’de 163 beygire çekilmiş olarak da satışa sunulmuş, bu da otomobil satışında %40 vergi avantajı sağlıyor.
Arkadan itişli olan bu otomobil standart BMW X3 ‘lere kıyasla daha alçak bir araç olduğu için daha iyi bir yol tutuşu sağlıyor. Adaptif süspansiyon özelliği sayesinde yine çok daha konforlu ve ideal bir sürüş keyfi yaşatıyor. Sport modunda otomobil tutkunlarının genel olarak sevdiği bir motor sesi var ancak bu tasarlanmış yapay bir ses ve diğer modlarda da istenirse aktifleştirilebiliyor.
Otomobil, vites üzerinde bulunan B modu (rejeneratif frenleme modu) ile kullanıldığında daha uzun menzillere ulaşılabiliyor. Fren enerjisi geri kazanımı (rejeneratif frenleme) özelliği, menzilde artışa olanak tanıyor ve enerji tüketimini 18,5 kW/100 km’nin altına düşürüyor. Motor 80 kWsa’lik bir bataryadan besleniyor, 30 dk da %80 şarj olabiliyor ve 10 dakikalık DC (hızlı şarj) şarj ile 100km yol katedebiliyor. Otomobilin bataryası için 8 yıl veya 160.000 km garanti süresi verilmiş. Enerji tüketimi 18,9-18,5 kW/100 km dir. Aracın ulaşabildiği maksimum hız ise 180 km dir.
Genel olarak elektrikli araçların, içten yanmalı motora sahip araçlara göre 0-100 km/s hızlanma süresi çok daha kısadır. Bu araçlarda şanzıman gibi güç aktarma organı olmadığı için batarya gücü motora iletildikten sonra, motor gücü anlık tork ile direkt tekerleklere iletilerek güçlü ve dengeli hızlanma sağlıyor. İlk elektrikli otomobil deneyimimde 0-100 km/s hızlanma süresini 5-6 sn olarak test etmiştim. Ancak BMW iX3’ün 120/163 (kW/bg) ‘lik güç ile 2255 kg’lık ağırlığı ve 4×2 çekişli olması nedeniyle BMW iX3 ‘te 10 sn gibi bir hızlanma söz konusu. 210/286 (kW/bg) olarak üretilen BMW iX3 otomobilinde ise 6.8sn lik bir hızlanma söz konusu. Elektrikli otomobillerde vergi indirimi avantajı nedeniyle motor kw/beygir gücü düşük olan araçlar da satışa sunuluyor ve tercihler de kullanıcıya göre değişebiliyor.