BMW i3 artık konsept değil, gelecekten gelen seri üretim modeliyle karşımızda ve %100 elektrikli aracı haber kanalımıza konuk ettik.
Elektrikli otomobil köşemizde bu ayki konuğumuz BMW i3, safkan şehirli olan konuğumuz doğuşundan %100 elektrikli olduğu için “sıfır” emisyonla yol alıyor, çevrecilik olarak önemli bir adım olan elektrikli otomobillerin üretim aşamalarında doğaya saldıkları zararlı gazlar ve kimyasallar bu çevreciliği baltalar cinsten, Bavyeralı marka takdire şayan bir biçimde i serisi otomobillerin Leibzig’teki fabrikasında bu modellerin üretiminde kullanılan elektriği rüzgar tribünlerinden elde ediyor, dış plastik aksamı ise pres atölyelerinde boyalı olarak çıktığı için zararlı kimyasalların önüne geçilmiş oluyor.
Gelelim bu otomobilin üretildiği materyallere, alüminyum şase üzerine; motor, ön arka takımları ve tabana konumlandırılmış batarya grupları var. Bu şase üzerine ise karbon fiberden üretilen kupa geliyor, aracın dışını kaplayan aksam ise plastikten oluşuyor bu sayede aracın toplam ağırlığı 1195 kilo oluyor. Bu gösterilen mühendislik çabanın bir meyvesidir klasik yöntemlerle üretilseydi 1600-1700 kilo olması muhtemel olacaktı bu aracın ekstra olacak minimum 400 kilo yükten kurtulması demektir performans, menzil uzaması gibi ciddi artıları olacak bir mühendislik başarı. Eksileri ise maliyete getirdiği yük diyebiliriz, onun haricinde güvenlik konusunda hiçbir eksisi olmadığı gibi daha sağlam olduğunu altını çizerek belirtebiliriz.
Otomobil arkadan motorlu ve arkadan itişli, üzerinde 170 hp 250 nm tork anlık güç üretebilen elektrikli ünite bulunuyor. Bu anlık kuvvet sizin g kuvvetini hissetmenize neden oluyor elektrikli otomobillerin alametif harikası özellikle 0-60 km/s aralığında ciddi olarak spor otomobillerle kafa kafaya kalkabilecek akselerasyona sahip. Bu anlık kuvveti (peak power) bittikten sonra ise yaklaşık 102 begir sürekli güç veriyor (continous power) bu sürekli güçte zaten kendi klasmanındaki otomobillere eş değer bir güç, şehir otomobili olması ve menzil kayıplarının engellenmesi amacıyla son hız 150km/s olarak sınırlandırılmış.
Enerji geri dönüşümü konusunda elektrikli araçlar arasında kullandıklarımın en iyisiydi, tam dozajında olduğu için frene yanlızca acil frenaj gerektiği zaman ihtiyacınız oluyor onun haricinde tüm yavaşlamaları otomobil kendi kinetik enerjisini geri dönüştürerek sağlıyor buda gösterge paneline baktığınızda yolda gitmenize rağmen menzil artışını görmenize sebep oluyor, sınırlı menzili olan elektrikli otomobillerde bu gayet keyifli oluyor.
BMW markası güvenli sürüş adına önemli yeniliklerde bulunan bir marka ve bu otomobilde bir yenilik daha var oda enerji geri dönüşümü esnasında otomobiliniz yavaşlarken stop lambalarını yakarak arkadaki sürücüye yavaşladığınızı belirtmesi, markanın bu konuda diğer firmalara öncü olacağını ve zaman içinde bu özelliğin diğer elektrikli ve hibrid araçlarda standart hale geleceğine inancım tam.
Tasarımına baktığımız zaman büyük jant ve ince lastik dikkatleri çekiyor elektrikli otomobillere özel lastik üreten Bridgestone yine BMW mühendisleriyle beraber ürettikleri lastikle normal lastiğe göre ekstra menzil ve uzun ömür sağlıyor 155 taban izi genişliğinde lastiklerle sürtünmeyi azaltarak daha uzun menzil hedeflemişler. Ecopia EP500 kodlu lastik, aracı çok zorlamadığınız sürece herhangi bir sıkıntı çıkarmıyor ama düşük süratlerdeki dip gazlarda ve virajlarda ani manevra yaptığınızda tracktion control’ün devreye girdiğini ve aracın arkadan kaydığını gözlemleyebilirsiniz, iyi çalışan kontrol sistemi sizin hatalarınızı örten cinsten yani 155 taban izi yapmalarının artıları eksilerini geçiyor attıkları taş vurdukları kuşa deyiyor. Otomobilin tasarım ipuçlarına gelince dışardan bir küçük sınıf ticari yüksekliğinde olan otomobile bindiğinizde beklediğiniz tavan yüksekliğini bulamıyorsunuz, tavan yüksekliğinden dolayı eksi yaratacak bir yönü yok ancak altına konumlandırılmış bataryalar sebebiyle aracın iç yüksekliği dışardan bakınca oluşan beklentiyi karşılamıyor diyebiliriz, tasarımının bir BMW tasarımını belirtmek için önüne marka’nin tasarım dilini yansıtan böbreklerden konumlandırılmış ancak tasarım haricinde herhangi bir işlevi bulunmuyor.
Sonuç olarak ise teknolojinin doruklarını içinde barındırıyor olması ve gelecekten gibi görünen BMW i3, elektrikli otomobiller arasında ve markanın kalitesini de düşündüğümüzde tercih edilecek bir model olduğunu rahatlıkla ifade edebilirim, en kısa zamanda aracı incelemek için BorusanOto bayilerinize gitmeniz de fayda görüyorum.
Yazı: Efe Cerit