ETKİLEYİCİ PERFORMANS & FARKLI GÖRÜNÜM. Fransız Peugeot cephesinden uzun süredir beklenen bir yenileme operasyonu 308 modeli ile gerçekleşti ve diğer markalara göre yeni modeli tamamen farklı bir tasarım ile piyasa süren Peugeot iddaalı bir modeli ile karşımızda…
Sadece tasarım ile kalmamakla beraber hafifliği, yeni motoru ve yeni şanzımanı ile iddaalı olan 308 modelini sizler için detaylıca test ettik.
Dış Mekan
308 tamamen yepyeni bir görünüm ile karşımıza gelirken tabi ki Peugeot’un yeni tasarım dilinden özellikler barındırıyor içinde. Ön kısımda kullanılan Led özellikli farlar, krom kaplamalı ızgara ve geniş çamurluklar ile dikkat çeken model. Arka kısımda da diğer modellerle benzer stoplar ve şişkin çamurluklar ile daha sade bir görünüm sunuyor. Led aydınlatmaya sahip katlanır aynalar ve iddaalı tasarıma sahip jantlar 308’i daha güzel bir araç konumuna getiriyor. Tekerlek üzerine merkezlenmiş olan üçgen şekildeki arka kelebek camı Yeni Peugeot 308’in sağlam karakterini vurguluyor. Arka lambalar otomobilin teknolojik ve dinamik imajını güçlendiriyor. LED’li lambaların çizdiği tema ile 3 aslan pençesi imzasını burada da görüyoruz.
Peugeot 308, tasarım, sürüş deneyimi, verimlilik ve kalite olarak özetlenebilecek 4 kilit temaya dayanan tasarımıyla güçlü ve farklı bir alternatif olarak konumlanan 308, 0,28’lik Cx ve 0,63 m² Scx değerleri ile segmentinin en iyi modelleri arasında yer alıyor
”İnce, özgün ve özenle işlenmiş farlar yoğun ve teknolojik bir aslan bakışı oluşturuyor”
İç Mekan
Kapıyı açıp iç kısma geçtiğimiz zaman ise gayet sade bir orta konsol ve büyük bir ekran bizi selamlıyor. Ekranın kalitesi ve tasarımı gerçekten başarılı, kullanımı ise kolay ama sadece dokunarak yönetebiliyorsunuz. Orta konsolda neredeyse hiç düğme bulunmaması ise sadeleştirme bakımından güzel ama ben çok sade buldum. En azından klima kontrol tuşlarının konsolda yer alması güzel olabilirdi…
Konsolun kalitesine gelince üst kısımdaki plastik kalitesi başarılı ve yumuşak ama alt kısımlar sert plastikten oluşuyor. Ve genel olarak baktığımızda biraz sınıfındaki rakiplerinin gerisinde kalıyor. Direksiyon 208 modelinde gördüğümüzle aynı sayılır. Tasarımı çok güzel ele oturuyor ve otomobili çok iyi şekilde yönlendirmenizi sağlıyor. Ama bu sınıf bir otomobil için direksiyonun konumunu ve tasarımını çok beğenmedim. Özellikle biraz daha büyük olsaydı ve daha yukarı sabitlenseydi daha güzel bir direksiyon ortaya çıkabilirdi.
Ses sistemi başarılı çalıyor, sesi çok yükselttikçe biraz bozulma oluyor. Ön görüş açısı çok rahat sadece C sütunundan dolayı arka görüşte biraz daralma var otomobilde. Yol sesi konusunda başarılı olan otomobilde 3 silindirli motorun tatlı hırıltısını ise devir yükseldikçe duyuyorsunuz.
PEUGEOT i-Cockpit adı verilen yenilikçi bir kokpit seçimiyle, yepyeni bir sürüş keyfi vaad ediyor.
9.7 inçlik dokunmatik ekran özellikle klima, sürüş yardımları, multimedya, navigasyon, telefon, PEUGEOT Connect Apps uygulamaları ve araç parametreleri gibi donanımlara kumanda edilmesini sağlıyor. Fonksiyonlara direkt erişim sağlayan yedi buton, dokunmatik ekranın kullanımını kolaylaştırıyor. İki sayfada toplanan bilgilere kolayca erişilebiliyor.
Motor
Artık 3 silindirli motorları sık sık duyuyoruz ve kullanıyoruz. 308’in sahipliğini yaptığı Puretech motor ise 1.2 litre hacim ile 130 beygir güç ve 230 nm tork sunarak kağıt üstünde çok kuvvetli gözüküyor. Teste başladığımız ilk andan itibarende bu kuvvetini bize en iyi şekilde ispatladı…
9 saniyelik 0-100 kilometre süresi ve iddaalı yakıt tüketimi ile ilgimizi çeken motor test süresince ani sollamalarda olsun, uzun otoyol kullanımında olsun, şehir içi kullanımlarda olsun hem tüketim hem performans anlamında gayet başarılı. Yoğun trafik şartlarında 8 litreden aşağıya düşmeyen yakıt tüketimi uzun yol kullanımında 5-6 litre dolaylarına kolaylıkla iniyor. Unutmayalım ki Peugeot 308 bir depo yakıtla Edirne’den Ardahan’a gerçekleşen bir testi yayınladı, yani daha da düşük tüketim değerleri mümkün.
Yepyeni bir üretim olan EAT6 otomatik şanzıman ise motorla uyumlu bir şekilde görevini yerine getiriyor. Rakiplerinin önünde yada arkasında olarak konumlandıramasamda orta düzeyin üstünde bir performans sunan şanzıman devirlenmeye istekli Puretech motorun bu isteğine tam anlamıyla yanıt verebiliyor ve çok fazla alt devirlerde otomobili öldürmüyor. Performans ve ekonomiyi bize aynı anda sunması ise yeterli.
Eski, sarsıntılı, konforsuz şanzımanlardan sonra ciddi anlamda başarılı bulduğum bir şanzıman oldu ve daha da geliştirileceğine eminim.
Peugeot’nun yeni nesil benzinli 1.2L PureTech 3 silindirli turbo motoru maksimum 130hp güç ve 230Nm tork üretmektedir.
Yol Tutuş
Otomobil tutkunlarının bildiği üzere Fransızlar asfaltta çok başarılıdırlar. 308 de bu konuda gayet iddaalı, virajlarda konfor için biraz fazla kendi bıraksa da limitleri gayet sıkı olan otomobil tüm emirlerinize itaat ediyor. Avucunuza tam oturan direksiyon sayesinde virajlarda yaptığınız her hamlenin karşılığını rahat bir şekilde alıyorsunuz. Uzun yol sürüşlerinde ise yüksek süratleri ciddi anlamda hissettirmeyen bir süspansiyon yapısı hakim.
Yolda ki sert çukur ve engebeleri elinden geldiği kadar absorbe eden 308 konfor olarak büyük gelişim göstermiş ama kumaş koltukların bel desteği uzun sürelerde sürücüyü yoruyor. Fren pedalına ayağız gittiğiniz zaman ise 308 asfaltı seven genlerini inkar etmiyor ve asfalta yapışıyor.
Sonuç
Peugeot mühendisleri tamamen farklı bir tasarımla karşımıza koydukları 308 modelini, tutumlu ve güçlü bir motor, eskisine göre çığır atlamış bir şanzıman ve yeni teknolojiler ile birleştirip sunmuşlar. Bazı konularda rakiplerinden geri kalsada, tüketim konusunda ve yakışıklı tasarımı ile tercih edilebilir bir model olarak karşımızda.
Peugeot 308 1.2 Puretech 130 HP EAT6 Allure Teknik Özellikler
Motor özellikleri: 1199 litre Üç silindirli Euro6 benzinli motor
Maks. çıkış/bg/devir : 5500 dev/dak’da 130 HP
Maks. tork/devir : 1750 dev/dak’da 230 Nm
Vites kutusu: 6 ileri tam otomatik
Son hız: 201 km
Hızlanma 0-100 km/sa: 9,8 sn
Yakıt tüketimi (şehir içi) 6,5 lt/100 km
Yakıt tüketimi (şehir dışı) 4,4 lt/100 km
Yakıt tüketimi (kombine) 5,2 lt/100 km
CO2 emisyonu : 119 gr/km
Yazı: Emirhan Dereli
Fotoğraflar: Onur Ozan Sarıkaya