Muhteşem bir mühendislik ile binlerce parçanın dizayn edilerek üretildiği “İçten Yanmalı Motor” teknolojisi, aslında bir sanat eseri niteliğindedir. “Elektrikli Motor” ise binlerce çeşit parçadan meydana gelmeyen oldukça basit bir teknolojiye sahiptir. Ancak bir teknolojinin değerli olması için komplike veya zor olmasının bir önemi yoktur. Bu nedenle insanlara fayda sağlayan basit ama kullanışlı mühendislik harikaları da övgüyü hak ediyor. Hyundai IONIQ 5’ te övgüyü hak eden elektrik motoruna sahip bir teknoloji eseri diyebiliriz.
IONIQ 5, Hyundai’nin özel olarak geliştirdiği E-GMP (Electric-Global Modular Platform) üzerine inşa etmiş olduğu elektrikli aracıdır. E-GMP, elektrikli aracın (Electric Vehicle – EV) omurgasını oluşturan modüler bir platformdur. E-GMP’nin modülerliği ve standardizasyonu, araç mimarisi için esnek ve özgür tasarımlar yaratmaya, ayrıca SUV veya sedan modeller gibi her türlü boyutlarda araç segmenti üretimine olanak sağlıyor.
IONIQ 5, E-GMP’nin temel özelliklerinden biri olan modülerliği çizgisel ve keskin hatlar ile dış tasarımına yansıtmış modern, iç mekanda ise retro tasarımı ile zarif ve yalın bir EV’dir. Daha az yer kaplayan elektrik motoru sayesinde modüler ve esnek bir tasarım ile iç mekanda optimum alan sağlanarak fonksiyonel hareketli yaşam alanı oluşturulmuştur. Araç zeminine monte edilen kompakt panel bataryanın oluşturduğu düz zemin sayesinde ön ve arka koltuklar esnek bir şekilde kullanılabiliyor. Bu özellikleri ile geniş bir iç hacme sahip olan otomobil, kaliteli malzeme kullanımı ile de konforu premium düzeyde hissettiriyor.
Dengeli ve istikrarlı bir sürüş performansı sunan IONIQ 5, SUV otomobilden daha çok spor otomobil sürüş hissiyatını ve keyfini yaşatıyor. Bataryanın, aracın alt tabanında aks aralığına konumlandırılması sayesinde ideal ağırlık merkezi dağılımı sağlanarak yol tutuşu ve sürüş konforu üst seviyede hissediliyor. Ayrıca elektrik motorunun sessizliği otomobilin sürüş konforunu artırıyor. Eco, normal ve sport sürüş seçenekleri mevcuttur. Dört tekerlekten çekişli seçeneğinin ön ve arka bölümünde ayrı ayrı elektrik motorları bulunuyor. Toplamda 305 BG (225 kW) ve 605 Nm tork gibi bir performansa sahip olan bu otomobil 0’dan 100 km/s hıza 5,2 saniyede ulaşabiliyor. Otomobilin son hızı 185 km/s.
400 V şarj ve otomotiv dünyasında sadece birkaç modelde bulunan 800 V şarj altyapılarını destekleyen IONIQ 5, 18 dakikada 350 kW’lık bir DC istasyonuyla (şarj cihazı) % 10’dan % 80’e kadar şarj edilebiliyor. Sadece beş dakikalık şarj süresi ile 100 km menzil elde etmek mümkündür. 72,6 kWh’ lik batarya gücüne sahip uzun menzilli versiyonunda ortalama 430 km kadar bir menzile ulaşılabiliyor. Ayrıca araçta direksiyona konumlandırılan i-PEDAL (rejeneratif frenleme sistemi) özelliği sayesinde, elektrikli motorun ürettiği gücün yeniden kazanımı sağlanarak toplam menzil artabiliyor. Standart donanımda yer alan V2L (Vehicle to load- Araç Güç Kaynağı) sayesinde ise bilgisayar, tablet, kahve makinesi ve evde kullandığımız herhangi bir elektrikli cihazı araçta bulunan prize takarak günlerce çalıştırabiliyoruz. Yani IONIQ 5, yaşamış olduğumuz “ev” lerdeki konforu görece sağlayacak şekilde donatılmış bir “EV” dir. En önemlisi, güçlü batarya sistemi sayesinde başka bir elektrikli otomobili de şarj edebiliyor olması.
Hyundai’nin üreteceği EV teknolojisinin seri olarak büyümesi ve gelişimi sürecinde E-GMP, Hyundai’ye çağ atlatacak niteliktedir. Sistemin modüler yapısı ve basitliği otomobilin bakım ve onarım maliyetlerini de azaltmış oluyor. Ayrıca elektrik motorunun daha az yer kaplaması neticesinde IONIQ 5’te kullanılan yüksek dayanımlı çelik ile çok iskeletli yeni şasi yapısı, kabinde bulunanları ve bataryayı çarpışmalara karşı daha güvenli hale getiriyor. Sonuç olarak satın almak için belki cesaret edemediğimiz EV’ler, modüler ve standartlaştırılmış platform üzerine kurulu yeni teknolojisi ile güven hissi veriyor. “Benim de bir EV’im olabilir” diyebiliyorsunuz. Bu EV, IONIQ 5 olabilir.