Elektrikli Otomobillerde Batarya ve Şarj Deneyimi

Evde Şarj

Aracınızı, araç bagajından çıkan Mod-2 kablo ile evinizde bulunan 220V prize takarak şarj edebilirsiniz. Daha hızlı şarj deneyimi için evinize/bahçenize kuracağınız Wallbox ile aracınızı daha hızlı şarj edebilirsiniz. Mod-2 kablosu, 13A akıma kadar şarj eder, böylece AC şebeke elektriği ile maksimum 3 kW hızında şarj etme olanağı sağlar. Evinize kurulacak olan Wallbox ile hızlı şarja göre daha uygun fiyatlı, yavaş şarja göre ise daha hızlı bir şarj deneyimi yaşayabilirsiniz. Ev tipi Wallbox şarj cihazları da 220V AC şebeke elektriği ile çalışır ve 7.4 KW‘a kadar güç verebilmektedir. Bu şarj cihazlarının kullanıcıların evlerinde ya da işyerlerinde hizmete hazır hale getirilmesi için yetkili bir elektrik teknisyeninin ön hazırlık ve devreye alma işlemini yapması gerekir. NOT: Wallbox kurulumu için evinizin elektrik altyapısının uygun ve yeterli olması gerekmektedir.

Yolda AC Şarj

Mode-3 kablo ile halka açık alanlarda bulunan AC Wallbox’lardan yararlanarak aracınızı 11-22kW güç ile daha hızlı şarj edebilirsiniz. Bu tür elektrikli araç şarj üniteleri kamuya açık otopark, alışveriş merkezi, benzinlik ve dinlenme tesisi gibi halka açık yerlerde de yaygın olarak bulunur. Hizmet sağlayıcılar kendi tarifelerine göre, müşterilerin araç bataryalarına gönderdikleri enerji miktarı kadar ücretlendirilirler.

Yolda DC (hızlı) Şarj

Bataryanızı en hızlı şekilde şarj edebilmek için DC tipi şarj dolum istasyonlarını (hızlı şarj) tercih edebilirsiniz. Bu şarj tipinde batarya, kabul ettiği akım türü olan DC tipi akımın dışarıda şarj ünitesi tarafından hazırlanması sebebiyle, AC şarj cihazlarına göre çok daha yüksek enerji aktarımı sağlar. Bu tür elektrikli araç şarj üniteleri kamuya açık otopark, alışveriş merkezi, benzinlik ve dinlenme tesisi gibi halka açık yerlerde yaygın olarak bulunur. Hizmet sağlayıcılar kendi tarifelerine göre, müşterilerin araç bataryalarına gönderdikleri enerji miktarı kadar ücretlendirilirler.

Rota Planlama Şehir Dışı Seyehat

Adım 1: Kendi Rotanızı Belirleyin!

Bu zamana kadar uzun yola hep akaryakıtlı araçla çıktıysanız ve elektrikli araçla uzun yol deneyimi sizin için bir ilk olacaksa, şarj noktaları yolculuğunuzun olmazsa olmazlarıdır.

Peki, bir elektrikli araç sürücüsü olarak rotanızı en iyi şekilde nasıl belirleyebilirsiniz?

  1. Şehir merkezine yakın ve işlek yolları tercih edin.
  2. Geçeceğiniz şehirlerdeki şarj istasyonlarının konumlarını öğrenin ve rotanızı buna göre çizin.
  3. Konumunu tespit ettiğiniz istasyonlarda aracınızın şarj tipine uygun hizmet sağlandığından emin olun.

Adım 2: Menzili İyi Hesaplayın

Elektrikli araçla uzun yolculuğun en önemli kurallarından birisi de menzil hesaplamasıdır. Araçların menzilleri zaten belli diye düşünmeyin, elektrikli aracınızın menzili birçok etkene bağlı olarak değişkenlik gösterebilir:

  1. Araçtaki kişi sayısı
  2. Bagaj ağırlığı
  3. Topografik unsurlar (eğim, engebe vb. arazi koşulları)
  4. Sürüş stili
  5. Hız
  6. Hava durumu ve daha pek çoğu…

Adım 3: Dinlenme Noktalarına Yola Çıkmadan önce Karar Verin!

Elektrikli araçların şarj olma süresi, akaryakıtlı araçların depolarını doldurma süresinden çok daha uzundur. Bu sebeple elektrikli araba ile uzun yola çıkmadan önce şarj süresini de mutlaka hesaba katmak gerekir. Şarjınızın bitmesine yakın bir zamanda vereceğiniz molayı şarj istasyonlarının bulunduğu tesislere denk getirirseniz, zamandan tasarruf etmiş olursunuz.

Aksi takdirde hem molaya hem de şarj dolumuna zaman ayırmak yolculuk sürenizi bir hayli uzatacaktır. Zaman kaybı yaratacak bu tür aksaklıklara engel olmak için:

  1. Aracınızın mevcut şartlara göre gidebileceği menzili mutlaka göz önünde bulundurun.
  2. Menzile göre ortalama kaç kilometrede bir şarj dolumu gerekeceğini düşünün.
  3. Dinlenme aralıklarınızı aracınızın şarj olması gereken zamanlara göre belirleyin.

Adım 4: Konaklayacağınız Yeri İyi Seçin

Elektrikli araçların Türkiye’de daha az kullanması sebebiyle, şarj istasyonları, akaryakıt istasyonlarına göre çok kısıtlı alanlarda yer alır.

Şehir merkezlerine uzak lokasyonlar ve kırsal alanlarda şarj istasyonu bulmak ise şu an için neredeyse imkansız. Bu sebeple konaklanacak yer seçilirken de dikkat edilmesi gereken bazı önemli detaylar söz konusu:

  1. Seyahat için mümkünse büyükşehirleri tercih edin.
  2. Kalacağınız yeri seçerken kendi şarj istasyonu bulunan otelleri önceliğinizde tutun.
  3. Otelde bir şarj istasyonu mevcut değilse kullanabileceğiz bir dış prizin olup olmadığını öğrenin.
  4. Seçtiğiniz otelde hem istasyon hem de diş priz gibi şarj imkanları yoksa, bölgenin en azından şehir merkezine yakın olmasına özen gösterin.

Tüm hazırlıklarınızı tamamladıktan sonra, yepyeni yollar keşfetmeye hazırsınız. Daha fazla ve detaylı bilgi için FİAT TÜRKİYE adresini ziyaret ediniz. Kaynak: FIAT TÜRKİYE